Slepačie vajcia sú surovinou, bez ktorej si slovenskú kuchyňu sotva dokážeme predstaviť. Kto by si už len chcel od úst odtŕhať takú praženicu, hemendex alebo chleby vo vajci? Nehovoriac o všetkých tých úžasných múčnikoch, založených na piškótovom ceste. Známe recepty českej národnej buditeľky Magdalény Dobromily Rettigovej, ktoré sa začínajú povestným vraž do toho dvanáct vajec, budú onedlho chápané podobne nedostupne, ako dnes napríklad soufflé zo slávičích jazýčkov. Pri pohľade na cenovky v regáli s vajcami hravo zistíte, že priemerná cena jedného vajca je dnes asi 30 centov. To je signál, že chov sliepok a domáca produkcia vajec by mohli byť v tomto období rentabilné. Lenže nič nie je také jednoduché, ako sa zdá na počiatku. .predohra so susedomChovať sliepky na klasickom stredoeurópskom balkóne sa vám asi nepodarí. Iba ak za cenu ich utrpenia. Napriek tomu, že sliepka nie je žiadny Exupéry, aj s pristrihnutými letkami hravo preletí balkónový múrik. Ak pritom zletí z dvanásteho poschodia, zostane z nej len hašé, o ktoré sa postarajú túlavé šelmy skôr, ako stihnete otvoriť výťah na prízemí. V prípade, že vyriešite bariérový problém, teoreticky by ste mohli chovať sliepky na väčšej terase, v átriu alebo na plochej streche. Vtedy treba hneď na začiatku obehnúť všetkých susedov a ponížene opáčiť, či im nebude vadiť hlasné kotkodákanie vašich wyandotiek. Pritom to, že nemáte chovateľské ambície a chcete len vajcia, takže kohút nebude, musíte dostatočne zdôrazniť. Treba dúfať, že susedia nepatrili k tým, ktorí chodili na prázdniny k starým rodičom na dedinu, takže vedia, že sliepky, najmä ak ich je viac, patria spoločne s cirkulárkou k tým výraznejším producentom hluku. O niečo lepšie sú na tom nádejní chovatelia v malom meste či na vidieku, tam o svojich zámeroch nikoho informovať netreba. .slepačí penthouseTo, že sliepky sa dajú chovať aj v meste, dokazuje iniciatíva nájomníkov istého činžiaka uprostred newyorského Manhattanu. Ako sa na správnych Američanov patrí, oslovili rovno architektonické štúdio, ktoré im skonštruovalo sofistikovaný modernistický dizajnový kurín na mieru. Nebola to lacná záležitosť, stál 3 500 dolárov. Náklady sa manhattanským sliepkofilom ešte zvýšili pri nákupe obyvateľov kurína, krmiva a podstielky. Slovenskí a najmä českí domáci majstri, odchovaní Přemkom Podlahom, by celkom isto vymysleli kurín niekoľkonásobne lacnejší a možno by dokonca obsahoval aj viac vychytávok než kurín americký. Čo tam po dizajne. Manhattanský dizajnový kurín má tri poschodia, pričom každé z nich má svoj účel. Prízemie je akousi nezvyčajnou kombináciou obývačky, jedálne a toalety v jednom. Pracovnú časť tvorí niekoľko komôrok, kde sa môžu sliepočky v absolútnej intimite a bez stresu zbaviť svojho vajíčka. V časti, ktorú označujú dizajnéri, nevedno prečo, ako „play”, by mali sliepky odpočívať. Prierez newyorským kurínom ilustruje, že dizajnéri mysleli na všetko. Slepačí penthouse má dokonca veľké francúzske okná z akrylátu, aby mali jeho obyvatelia výhľad do okolia a cítili sa tak bezpečne a komfortne. Počas letného úpeku zabezpečuje hydine výmenu vzduchu ventilácia na solárny pohon..galeje sa začínajúVráťme sa však na Slovensko a pozrime sa pravde do očú. Ak si niekto myslí, že sliepky stačí vykotiť na dvor, obohnať ich plotom a vnútri postaviť imitáciu kurína, je na omyle. Sliepky vyžadujú rovnakú starostlivosť ako väčšina domácich zvierat. Rátajte s tým, že sa budete musieť na čas zohyzdiť montérkami, gumákmi, do rúk budete pravidelne brať vidly či lopatu a v kufri svojej limuzíny budete prevážať obiloviny a šrot. A v sobotu ráno žiadne vyvaľovanie sa podaromnici. Treba kurín otvoriť, sliepky vypustiť, priestory aspoň raz do týždňa vyčistiť. Večer zas hyd zahnať, pričom sa pripravte na to, že sa medzi nimi pravidelne nájde minimálne jedna revolucionárka, ktorá sa rozhodne hradovať kdekoľvek inde, len nie tam, kde má. To je výzva pre lasicu alebo kunu (áno, aj v meste ich je habadej) a váš sen o zásobe čerstvých vajec sa začne rozplývať. Ak aj sliepky neskosí predátor, raz si určite spomenú, že sú vlastne vtákmi a podarí sa im prekonať plot. A vám nezostane nič iné, len ráno zavolať do práce, že sa zdržíte u zubára a okamžite vyštartovať na ulicu, kde budete naháňať svoju wyandotku, kľučkujúcu pomedzi rútiace sa vozidlá. Slepač má aj ďalší milý zvyk, a to znášať vajcia kade-tade, len nie do kukane, ktorú ste im s láskou zhlobili zo zvyškov študentskej knižničky. Ak sa vám predsa len na čas podarí rozbehnúť produkciu vajec, sliepka dostane inšpiratívny nápad – ďobaním zdokonaliť vlastný výtvor. Pripravte sa aj na to, že potrebujú vápnik a keď to na ne príde, zlikvidujú za krátky podstatnú časť omietky na dome. No a keby aj všetko náhle začalo klapať, tak sa objaví tuberkulóza alebo svrab. Aby ste milovaný kŕdlik ochránili pred chorobami a parazitmi, treba aspoň raz do roka kurín vybieliť vápnom. .koľko sliepok vás uživí?Jedna priemerná rodina spotrebuje mesačne asi tridsať vajec. Jedna priemerná sliepka znesie každý druhý deň (mimo zimy) jedno vajce, teoreticky by teda mali stačiť dve priemerne usilovné pracantky. Ich nosnosť sa líši podľa plemena, zvyčajne je to 180 až 300 vajec za rok. Je lepšie začať tradičnými plemenami, napríklad vlaškami, leghornkami či minorkami. Tieto plemená nie sú žiadne kyborgy, chrliace gigantické vajcia, zato sú nenáročné a odolné na rozdiel od úderníčok, ktoré nepoznajú nič iné, len plnenie normy na 130 percent. Čo sa kapitálu týka, jedna 20- až 22-týždňová sliepočka vás vyjde približne na 3 až 6 eur. Ďalšou položkou je krmivo. Sliepky sú síce nenáročné stravníčky a vďačne zozobú každý organický kuchynský odpad vrátane vnútorností, zvyškov mäsa a podobne, štandardne ich však treba prikrmovať pšenicou, pričom metrák sa dnes predáva za vyše dvadsať eur. Keď majú dostatočný výbeh, časť potravy si vyhrabú zo zeme a nájdu na vegetácii. Kŕmi sa aj šrotom, ale kupovaný je drahý, lepšie je mať šrotovačku a vyrábať si ho svojpomocne. Aby sliepky dobre niesli a boli zdravé, potrebujú zmes vitamínov a minerálov, čo tiež nie je zadarmo. Summa summarum by sa vám mali náklady vrátiť za osem až deväť mesiacov. .šťastné sliepkyUž je viac ako jasné, že chovať sliepky na balkóne a chcieť, aby boli šťastné a my a susedia spokojní, je nereálne. Všeobecne sa tvrdí, že jedna sliepka by mala mať k dispozícii asi desať štvorcových metrov výbehu. Čím viac, tým lepšie. Mala by sa mať kde pásť, spokojne si hrabkať a vyťahovať zo zeme červiaky a hmyz. Ideálne je vyčleniť im priestor, kam sa môžu skryť pred páľavou a kde sa môžu popoliť. Aby vám nezničili celú záhradu, mali by ste im vyrobiť mobilný košiarik, lebo inak vám štandopede premenia záhradu na tankodróm. To je cena za domáci chov. Návody na výrobu kurína, aj to, čo doň dať, nájdete na internete. Z rozprávok si určite pamätáte, že by mal mať dvierka, lebo môže prísť zlá líška alebo iná škodná, ktorá vám sliepky bez milosti zadrhne. Ešte veľa by sa dalo popísať o výchove kureniec, pristrihávaní krídel, chorobách a mnohom inom. Aj keď to tak mohlo miestami vyzerať, nechceli sme vás úplne odradiť od takého ušľachtilého koníčka, akým je chov sliepok a produkcia domácich vajec. Chceli sme len upozorniť na niektoré vážne problémy, v literatúre eufemisticky nazývané úskalia chovu hrabavej hydiny. Odborné znalosti by si každý sliepkofil mal doplniť aj z knižky Vajce a ja od Betty McDonaldovej. Autor je zoológ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.