Na šírení znepokojenia a varovných signálov čosi je. Najmä v poslednom čase. Bravčové mäso je vzácne, pretože krajina trpí nedostatkom ošípaných. Import mäsa klesol a produkcia na lokálnej úrovni nestačí byť ani riadne dochovaná. Samozamestnávateľský sektor tiež trápi núdza a nedostatok. Má to svoje dôsledky v tom, že takzvané „malé škatuľky“, čo sú škatuľky, ktoré takmer vždy obsahujú ryžu, potravinový škrob a trochu mäsa, nie sú tým, čo bývali. Tieto škatuľky „do ruky“ sú pre mnohých Kubáncov, ktorí pracujú ďaleko od domu, hlavným jedlom dňa. A pre súkromný sektor ide o jeden z hlavných tovarov, ktorý majú na predaj. Keď sa cena tejto škatuľky zvýši, automaticky to zvýši všetky ostatné ceny. Obuvník trochu zvýši cenu topánok, aby tým pokryl stratu, ktorú mu spôsobilo zvýšenie ceny obeda. A ten, čo zaplatil viac za sandále, sa snaží získať rozdiel v svojej práci, napríklad už len tým, že zle vydá pár drobných. A keď sa to dotkne staršej panej na dôchodku, tak je nútená napísať svojmu synovi do Frankfurtu alebo na Miami a poprosiť ho o trochu peňazí navyše. Život totiž zdražel. A celý tento sled problémov a hnevu sa začal v prasačom chlieve. Na mieste, kde by sa malo kŕmenie a starostlivosť premeniť na viac kilogramov mäsa, ale nič z toho sa nedeje.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.