Čo povie, to aj platí, okrem solenia kreviet, po chorvátsky kozíc, tam sa nezhodneme, ja nesolím, len ich umyjem v mori. Názov kozice je pekný, fakt mi krevety pripomínajú niečím kozy. Robíme zubataca. V kuchyni polievku z hlavy. Na grile vonku na broskyňovom dreve budeme grilovať mäsko. Zubatac je „car mora“, podľa mnohých najlepšia ryba – ešte aj barman nám gratuloval k zásadnej kúpe, cáricou je orada – dalmatínsky komarča, kráľ je lubinj – po chorvátsky brancin. Mladen nám dal inštrukcie, kde v rybarnici v Splite kúpite najlepšieho, dnes sme mali šťastie a kúpili sme osemkilový kus. Keď vôjdete do krytej časti, choďte rovno na koniec prvou chodbičkou a tam priečne sa nachádza pani, ktorá je tá pravá. Milo práve zlieva blitvu so zemiakmi, na blitvu recept neexistuje, lebo jej štruktúra sa mení počas roka, len skúšajte stonku a keď je mäkká, je to hotovo. Varíme so zemiakmi a troškou cesnaku, potom sa zalieva olivovým olejom. Marika sa ma pýta, či si pýtam dovolenie, ak o niekom tu napíšem. No, taký Dušan Jarjabek (konečne sa sem vrátil!) by mi asi povolenie rád nedával, milá Marika. Zubataca kúpte aspoň päťkilového, pozor, nemýliť si ryby, aj taký skúsený Bedly – najväčší rybár medzi muzikantmi – si až dodnes mýlil brancina so zubatacom. Rybárstvo je úžasná vášeň, až teraz som tomu prišiel na chuť – keď sme s Vinckom pochytali každý deň niekoľko malých rybiek, to je radosť! Zubataca treba len posoliť (filety) a ugrilovať. Jemnučké mäsko. Hlavu použiť na polievku a vyvariť s mrkvou, zemiakom, celerom, paprikou, cibuľou, citrónom, vegetou. Nič z toho som ešte nejedol, o chvíľu budem. Zapíjajte kalvadosom so žinčicou, to je už osvedčený zápitok, vhodný k akémukoľvek jedlu a dokonca aj k nejedlu, vždy to chutí úžasne. Nuž vidíte, nie som fanúšikom mediálneho varenia a predsa mediálne varím. Ale je sa čomu vôbec ešte v tejto dobe diviť?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.