.odpoveď
O cene nerozhoduje šikovnosť, usilovnosť, ani množstvo dreva, cena je vecou dohody kupujúceho a predávajúceho. Ak stolári žijú na dedine, v ktorej už všetci majú stoly aj stoličky, ale niekto sa rozhodol hrávať divadlo a potrebuje stoličky do hľadiska, potom o cene (spolu)rozhoduje práve tento jeho záujem. Cena dvoch stoličiek bude v takomto prípade určite vyššia, ako cena jedného stola (rozdiel bude najvýraznejší vtedy, keď budú hrať Ionescove Stoličky).
Pocit, že cena výrobku sa musí nejakým spôsobom odvíjať od toho, koľko námahy a kumštu bolo do výrobku vložené, je pomerne rozšírený, vcelku pochopiteľný, ale zjavný omyl. Ak tomuto omylu podliehajú bežní ľudia, je to poľutovaniahodné, ak mu podliehajú ekonómovia, je to tragické.
.otázka na tento mesiac
Máme rajčinovú omáčku s izbovou teplotou a čerstvo z hrnca vytiahnuté horúce špagety. Kým sa do nich pustíme, potrebujeme ešte nastrúhať syr. Čo je lepšie, ak nechceme, aby bolo jedlo príliš studené, najprv pomiesať omáčku s horúcimi špagetami, alebo nechať počas strúhania syra zvyšné dve ingrediencie oddelené? (Otázka pochádza od Petra Matáka, odpoveď uvedieme v rámci najbližšej série 5-krát o...)
O cene nerozhoduje šikovnosť, usilovnosť, ani množstvo dreva, cena je vecou dohody kupujúceho a predávajúceho. Ak stolári žijú na dedine, v ktorej už všetci majú stoly aj stoličky, ale niekto sa rozhodol hrávať divadlo a potrebuje stoličky do hľadiska, potom o cene (spolu)rozhoduje práve tento jeho záujem. Cena dvoch stoličiek bude v takomto prípade určite vyššia, ako cena jedného stola (rozdiel bude najvýraznejší vtedy, keď budú hrať Ionescove Stoličky).
Pocit, že cena výrobku sa musí nejakým spôsobom odvíjať od toho, koľko námahy a kumštu bolo do výrobku vložené, je pomerne rozšírený, vcelku pochopiteľný, ale zjavný omyl. Ak tomuto omylu podliehajú bežní ľudia, je to poľutovaniahodné, ak mu podliehajú ekonómovia, je to tragické.
.otázka na tento mesiac
Máme rajčinovú omáčku s izbovou teplotou a čerstvo z hrnca vytiahnuté horúce špagety. Kým sa do nich pustíme, potrebujeme ešte nastrúhať syr. Čo je lepšie, ak nechceme, aby bolo jedlo príliš studené, najprv pomiesať omáčku s horúcimi špagetami, alebo nechať počas strúhania syra zvyšné dve ingrediencie oddelené? (Otázka pochádza od Petra Matáka, odpoveď uvedieme v rámci najbližšej série 5-krát o...)
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.