Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Efekt novej metly Taliansko opäť strieda. V piatok podal demisiu do rúk prezidenta Georgia Napolitana premiér Enrico Letta. Nedôveru mu vyslovila jeho vlastná Demokratická strana a hlasovanie inicioval jeho spolustraník a rival Matteo Renzi, primátor Florencie. Letta si podľa Renziho vyslúžil nedôveru slabým bojom proti zúfalému stavu ekonomiky, ktorá klesla za sedem rokov o 9 percent, a proti nezamestnanosti, ktorá je na 40-ročnom maxime.

Renzi tvrdí, že Letta nevykonal sľubované reformy. Očakáva sa, že prezident Napolitano dá premiérsku stoličku práve ambicióznemu Renzimu, ktorý sa tak stane nielen najmladším premiérom Talianska (má 39 rokov), ale aj zaujímavým politickým zjavom. Dosiaľ totiž nikdy nebol zvolený do parlamentu a nebol súčasťou nijakej vlády. Taliani očakávajú od Renziho efekt novej metly. Podobné očakávania mali aj od seriózne pôsobiaceho Enrica Lettu, keď sa pred 10 mesiacmi stal premiérom. (Aj Letta, dnes 47-ročný, bol v 32 rokoch fenomén – najmladší minister v dejinách Talianska.)
.mg

Soči priťahovalo pozornosť celého sveta. Zimná olympiáda sa začala veľkolepým otvorením len s menšími chybičkami a výkony športovcov boli počas celého týždňa predmetom vášnivých debát. Bezpečnostné opatrenia, našťastie, fungovali.
Veľkú Britániu sužovalo mimoriadne zlé počasie. Búrky, záplavy, nápory vetra spôsobili niekoľko úmrtí a veľké hmotné škody. Naposledy boli v Británii katastrofálne záplavy v roku 2007.
Južná a Severná Kórea sa dohodli, že napriek sporom sa uskutočnia plánované návštevy príbuzných, ktorých rodiny sú od občianskej vojny rozdelené. Stretnutia sa majú konať od 20. do 25. februára.
Belgický parlament odhlasoval rozšírenie možnosti eutanázie aj pre deti. 86 poslancov bolo za, 44 proti. Pri eutanázii detí je vážna pochybnosť o tom, kto o nej vlastne rozhoduje. „O dieťa sa treba starať, treba ho chrániť až do konca, nech sa deje čokoľvek,“ povedal poslanec Laurent Louis, ktorý hlasoval proti. „Dieťa neslobodno  zabiť,“ dodal.

Osobnosť: Anna Šabatová/
Českou ombudsmankou bude signatárka Charty 77. Poslanci odmietli Stanislava Křečka, ktorého presadzoval prezident Zeman. Šabatová bola zástupkyňou ombudsmana Otakara Motejla a jej zvolenie je pre českú spoločnosť lepšou možnosťou.

Antiosobnosť: Hámid Karzaj/
Afganský prezident ustupuje Talibanu a v krajine silnie útlak žien. Parlament nedávno odhlasoval zákon, ktorý sťaží stíhanie za týranie žien, pretože zakazuje vypovedať príbuzným. V Kábule sa minulý týždeň proti tomuto zákonu konali protesty.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite