Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad Petra Zajaca

.peter Zajac .časopis .klub

Na pohrebe Vasila Biľaka boli najnápadnejšie klobúky ctihodných mužov. Sivé a čierne klobúky s elegantne dovnútra preliačenou strieškou, so štítkom a stuhou. Rovnaké ako klobúky, ktoré sme vídali na moskovskom Červenom námestí na hlavách Chruščova, Brežneva, Andropova, Černenka a ostatných predstaviteľov strany a vlády. Ale aj na pražskomVáclavskom námestí a bratislavskom Námestí SNP. Klobúky na večné časy so Sovietskym zväzom, a nikdy inak! Klobúky, podobné klobúkom ctihodných mužov slovenského štátu, ale aj klobúkom krstných otcov z rodiny dona Vita Corleoneho.

Bola to vydarená prehliadka klobúkov. Klobúk Milouša Jakeša hrdo hovoril, že „odišiel jeden z tých, ktorý dal všetky sily na to, aby ľud tejto krajiny žil lepšie. A to sa podarilo. Súdruh Biľak sa podieľal na spravodlivom diele“. A dodal: „Ak si niekto myslel, že namiesto toho sa už vtedy mal budovať kapitalizmus, tak dnešok asi už väčšinu ľudí presvedčil, že je tomu inak.“ A ešte: „Bola to cesta dopredu, cesta budovateľov, a nie cesta rozkrádania krajiny.“ Miloušov klobúk už nie je kolom v plote – to isté dnes hovorí minister financií českej vlády a ľudia počúvajú. Klobúk niekdajšieho člena predsedníctva a ideologického tajomníka Jana Fojtíka sa zase dal počuť, aký bol Vasil Biľak vlastenec a ako mu osobne povedal, že on sovietske vojská nepozval. Kto chce, nech uverí – akoby nebolo tej verejne známej kópie, ktorú kedysi venoval Jeľcin Havlovi. Klobúk bývalého tajomníka bratislavského Mestského výboru KSS Gejzu Šlapku si pochvaľoval zdravého ducha v zdravom tele, ktoré mu udržuje do vysokého veku jeho komunistické presvedčenie. Švihácky klobúk Alojza Lorenca, posledného náčelníka ŠtB, nehovoril nič. Veď aj načo; kto si už pamätá, že vykonaním rozkazu ministra vnútra Františka Kincla z 20. novembra 1989, ktorým bol vyhlásený 3. stupeň mimoriadnych bezpečnostných opatrení v čase od 08.00 hodín dňa 20. novembra 1989 na zmarenie zámerov protivníka, na zabezpečenie poriadku a verejného poriadku na území ČSSR a na zamedzenie pokusov o koordinovaný postup vnútorného protivníka s protisocialistickými skupinami v susedných socialistických štátoch, bol poverený práve on ako prvý námestník federálneho ministra vnútra. A nad všetkými bdel klobúk ruského veľvyslanca Pavla Kuznecova, aby tak spečatil, že je svoj medzi svojimi, bez ohľadu na to, či ide o Sovietsky zväz, alebo Rusko.
Klobúky na pohrebe Vasila Biľaka neodchádzali na smetisko dejín. Demonštrovali, ako sa im darí. Prežili posledných dvadsaťpäť rokov bez ujmy, neboli potrestaní, neprišli o majetok, nikto im neskrivil ani vlások pod klobúkom, dožili sa dôstojnej staroby, odchádzajú z tohto sveta ako ctihodní muži, majú svojich nasledovníkov. Ach, kdeže tie lanské snehy sú, keď Bulat Okudžava spieval: „A hádam iba vtedy bude tu čistý stôl, / keď pravnuk sa nás spýta: ,Soso? A kto to bol?‘.“ Kto je Soso, to už dnes nevie nikto, kto sa neučil v ľudovej škole o detstve Josifa Vissarionoviča Stalina, ale jeho živých dedičov na večné časy pozná každý.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite