Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Diplomatický tlak Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande navštívili koncom minulého týždňa Kyjev a následne Moskvu. V Kyjeve rokovali viac ako päť hodín s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, v piatok popoludní odleteli do Moskvy na stretnutie s prezidentom Putinom. Ukrajina žiada návrat k prímeriu v podmienkach, aké boli dohodnuté v septembri minulého roku.

Súčasne však na obidvoch stranách rastie napätie. Ukrajinci obvinili podplukovníka Mihailo Čornobaja zo špionáže pre Rusko, boje na východe Ukrajiny sa zintenzívnili, proruskí separatisti vyhlásili, že ich rady by malo posilniť až stotisíc nových bojovníkov. Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý tiež vo štvrtok navštívil Kyjev, prisľúbil humanitárnu pomoc vo výške 14 miliónov eur, americký viceprezident Joe Biden navštívil v piatok Brusel, kde  rokoval o koordinovaní spoločného postoja USA a EÚ. Američania váhajú nad otvorenou vojenskou pomocou Ukrajine.
.jd

Islamský štát zverejnil video, na ktorom je zachytená poprava zajatého jordánskeho pilota. Muža upálili v klietke. V Jordánsku prepukli demonštrácie proti IS a krajina znásobí úsilie v boji proti tejto džihádistickej organizácii.
NATO posilní obranu východnej Európy proti Rusku vzhľadom na boje, ktoré na východnej Ukrajine prebiehajú medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Posilnenie bude spočívať vo vybudovaní šiestich nových základní a umiestnení 5-tisícových síl rýchleho nasadenia.
Európska centrálna banka obmedzila financovanie gréckych bánk. Odmieta prijímať grécke vládne dlhopisy ako záruky pri požičiavaní peňazí komerčným bankám. Je to páka na donútenie Grécka, aby rokovalo s medzinárodnými inštitúciami, ktoré grécky minister financií Yannis Varoufakis odmietol.
Kanadský najvyšší súd prijal rozhodnutie, že lekári môžu pomôcť pacientom s vážnymi a neliečiteľnými chorobami umrieť. Vládu tak zaviazal na zmenu súčasného zákona, ktorý zakazuje asistovanú samovraždu.

Osobnosť: Kráľovná Rania/
Jordánska kráľovná sa pripojila k protestom proti Islamskému štátu po upálení jordánskeho pilota, ktorého zajali militanti po tom, čo jeho stíhačka havarovala v Sýrii. Vyhlásila, že Jordánsko musí bojovať proti IS intenzívnejšie ako doteraz.

Antiosobnosť: Gary Glitter/
Britského speváka, ktorý zažil najväčšiu popularitu v 70. rokoch, porota uznala za vinného z niekoľkých sexuálnych deliktov proti deťom. Jeho obeťami boli dievčatá vo veku len 10 a 11 rokov. Glitter môže dostať v Británii doživotie.

Citát/
Kráľovná Rania: „Boj proti IS je naša vojna. Je to vojna každého moslima.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite