Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo treba

.časopis .lifestyle

TREBA SA ODMENIŤ: Kaviár ku Scarlattimu
V rozhovore pre rubriku Sedem cností a nerestí  nám dramaturgička Darina Abrahámová prezradila, kde nakupuje kaviár. „Za celkom dostupnú cenu, ale stále dobrý kaviár majú v malej zastrčenej ruskej predajni pod Bratislavským hradom. Nikdy tam nestretnem žiadnych nakupujúcich, to by mohlo vedieť aj viacej ľudí, ktorí majú kaviár radi. Prvýkrát som ho jedla v Leningrade v hoteli Družba, mali tam na každom poschodí dežurnu a v bufete na raňajky červený veľkozrnný kaviár so šampanským. Zistila som, že to je nielen chutné, ale aj zdravé. Práve včera som si ho dala na zdravý ražný cracker a k tomu som počúvala hudbu od Scarlattiho. Ale bolo to zaslúžené, lebo som dopísala článok, mala som nárok!“

TREBA BYŤ PRIPRAVENÝ: Náramok s náradím
Kedysi mal každý poriadny chlapec vo vrecku nožík, dnes ho pomaly ochrankári nepustia s takýmto potrebným náradím nikam, a tak praktický muž musí hľadať iné riešenia. Napríklad multinástrojový náramok od americkej firmy Leatherman z pevnej antikorovej ocele. Každá jeho časť má dve-tri použitia, takže dokopy má až 25 funkcií, ako sú napríklad skrutkovače a kľúče, dokonca aj zapínacia spona je funkčný otvárač na fľašky. Každý používateľ si môže náramok prispôsobiť na svoje zápästie a vyskladať, ako sa mu páči. Náramok navrhol a na sebe poctivo odskúšal sám prezident firmy a zistil, že mnoho ľudí očakávalo, že je to náramok na hodinky. A tak sa rozhodol, že súčasťou náramku budú na jeseň tohto roka aj hodinky.

TREBA VIDIEŤ: Brána do vesmíru v Prahe
V Prahe na Výstavišti Holešovice sa od štvrtka začína výstava Gateway To Space – ktorá návštevníkom priblíži vesmír takmer na dotyk. To preto, že kameň z Mesiaca, čo je nesporne najcennejší exponát expozície, bude v špeciálnej vitríne a umožní návštevníkom, aby sa ho dotkli. Veľkou atrakciou bude zaiste i modul orbitálnej stanice MIR, do ktorej bude možné vstúpiť. Ďalšie exponáty sú zapožičané z US Space and Rocket Center americkej NASA z lunárnych výprav programu Apollo. Exponáty zo sovietskej éry pripomenie prvá umelá družica Sputnik 1, kozmická loď Vostok, nosná raketa a skafander Jurija Gagarina. Ale aj prvá americká kozmická kabína Mercury a prvý americký skafander.

TREBA PREPÁJAŤ: Hory a mesto, Bratislava a Vancouver
Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto je prepojený s festivalom podobného zamerania, ktorý je o dva roky starší, Vancouverským medzinárodným festivalom horských filmov. Vďaka Alanovi Formánkovi, ktorý vedie oba festivaly na dvoch kontinentoch, môže slovenské publikum vidieť v premiére filmy, ktoré patrili k tomu najlepšiemu, čo Vancouver v aktuálnom roku priniesol. Tentoraz to bude popri iných aj snímka ocenená Grand Prix – poľský celovečerný dokument Jurek, pôsobivý portrét jedného z najväčších horolezcov histórie Jerzyho Kukuczku, ktorý zahynul v Himalájach. Šestnásty ročník festivalu sa uskutoční od 11. do 15. marca 2015 v multiplexe Cinema City v bratislavskom Auparku.

TREBA SA POZERAŤ V TELKE:  Joseph Heller podľa Mika Nicholsa  
Hoci Joseph Heller napísal hneď sedem vynikajúcich románov, dve autobiografie, divadelnú hru, dejiny literatúry dvadsiateho storočia, čitatelia si ho pamätajú v prvom rade vďaka jeho debutovému románu, nestarnúcej protivojenskej, protibyrokratickej a vôbec proti... satire Hlava XXII. Príbeh kapitána Yosarriana, ktorý uviazol počas druhej svetovej vojny v absurdnej mašinérii vojenských predpisov, sfilmoval v roku 1970 vlani zosnuvší režisér Mike Nichols. Do jeho reprezentatívnej filmografie patria filmy Absolvent či Kto sa bojí Virginie Wolfovej. Nicholsova verzia Hlavy 22 síce akoby predpokladala, že divák román čítal, a tak Hellerovu predlohu skôr ilustruje, ako adaptuje, to však pri takejto známej látke vôbec nevadí. Piatok, 13. marca, Dvojka, 21.55

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite