Minulý týždeň prekročila Česká republika deliacu čiaru medzi krajinami, kde sa vtáčia chrípka vyskytla len medzi divými vtákmi, a tými, kde sa objavila aj v chove hydiny.
Veterinári tam potvrdili výskyt vírusu H5N1, neslávne presláveného prenosom z hydiny na človeka. Vírus sa vyskytol na farme v Tisovej, v orlickoústeckom regióne, kde sa chovajú moriaky. Prišlo zdesenie – ale podľa oficiálnych vyhlásení zatiaľ nič veľmi vážne nehrozí. Veterinára Petra Šavrána z českej veterinárnej správy si na online rozhovor pozval český server Aktualne.cz a umožnil svojim čitateľom, aby mu kládli otázky. „Riziko ďalšieho šírenia nákazy je pomerne vysoké,“ uviedol Šavrán, ale zároveň v ďalšej odpovedi doložil: „U nás nemôžete skonzumovať nakazenú hydinu.
Ak hydinu konzumujete, je väčšinou tepelne upravená. A vírus sa likviduje pri 70 stupňoch Celzia, takže sa nemôžete nakaziť. Riziko by hrozilo, keby ste konzumovali surové hydinové mäso z infikovanej hydiny.“ Zdá sa, že naozaj niet dôvodov na paniku. Moriaky chované na farme v Tisovej sa dokonca ani nedostali na pulty predajní a hneď po zistení výskytu vírusu všetku hydinu na tejto farme zlikvidovali a likvidácia čakala vzápätí aj hydinu od drobnochovateľov. Keďže chov na farme zrejme nakazil divo žijúci vták, odborníci budú sledovať aj výskyt uhynutých vtákov v okolí. V piatok boli na monitorovanom území nájdené štyri uhynuté vtáky, ešte sa však čakalo na výsledky ich preskúmania. Treba sa teda vtáčej chrípky v tunajších zemepisných šírkach obávať? Namieste je skôr maximálna opatrnosť a rešpektovanie bezpečnostných zásad. Ale keďže v našich kultúrnych podmienkach ľudia nežijú s hydinou v takej úzkej blízkosti ako v krajinách tretieho sveta, prenos vírusu H5N1 na človeka sa nepokladá za veľmi pravdepodobný.
.mg
Veterinári tam potvrdili výskyt vírusu H5N1, neslávne presláveného prenosom z hydiny na človeka. Vírus sa vyskytol na farme v Tisovej, v orlickoústeckom regióne, kde sa chovajú moriaky. Prišlo zdesenie – ale podľa oficiálnych vyhlásení zatiaľ nič veľmi vážne nehrozí. Veterinára Petra Šavrána z českej veterinárnej správy si na online rozhovor pozval český server Aktualne.cz a umožnil svojim čitateľom, aby mu kládli otázky. „Riziko ďalšieho šírenia nákazy je pomerne vysoké,“ uviedol Šavrán, ale zároveň v ďalšej odpovedi doložil: „U nás nemôžete skonzumovať nakazenú hydinu.
Ak hydinu konzumujete, je väčšinou tepelne upravená. A vírus sa likviduje pri 70 stupňoch Celzia, takže sa nemôžete nakaziť. Riziko by hrozilo, keby ste konzumovali surové hydinové mäso z infikovanej hydiny.“ Zdá sa, že naozaj niet dôvodov na paniku. Moriaky chované na farme v Tisovej sa dokonca ani nedostali na pulty predajní a hneď po zistení výskytu vírusu všetku hydinu na tejto farme zlikvidovali a likvidácia čakala vzápätí aj hydinu od drobnochovateľov. Keďže chov na farme zrejme nakazil divo žijúci vták, odborníci budú sledovať aj výskyt uhynutých vtákov v okolí. V piatok boli na monitorovanom území nájdené štyri uhynuté vtáky, ešte sa však čakalo na výsledky ich preskúmania. Treba sa teda vtáčej chrípky v tunajších zemepisných šírkach obávať? Namieste je skôr maximálna opatrnosť a rešpektovanie bezpečnostných zásad. Ale keďže v našich kultúrnych podmienkach ľudia nežijú s hydinou v takej úzkej blízkosti ako v krajinách tretieho sveta, prenos vírusu H5N1 na človeka sa nepokladá za veľmi pravdepodobný.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.