Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Banány z lesa

.katarína Chládeková .časopis .lifestyle

Nikdy by som si nepomyslela, že raz budem chodiť do lesa na banány, kakaové bôby, mangá, citróny, aloe vera a inú exotiku. Ale po tých pár rokoch prežitých v Brazílii mi to už pripadá normálne. Až tu v Rio de Janeiro som zistila, že existuje viac než tisíc druhov banánov a sú rôznej chuti, veľkosti a farby. 

pravdaže, nie všetky sa pestujú a predávajú. Sú banány, ktoré sa viac hodia na varenie a vyprážanie, iné zase na prípravu sladkostí, ďalšie do ovocných šalátov. Neverili by ste, ale banány sa môžu využívať dokonca na výrobu alkoholu a octu. Sú bohaté na minerálne soli, cukor, vitamíny (hlavne A a C), draslík, fosfor, magnézium či kobalt. Niektoré sú oveľa kalorickejšie ako iné. Dokonca aj sám banánovník sa po spracovaní používa ešte na výrobu papierových tašiek či tapiet alebo na poťahovanie nábytku.

Až časom som sa naučila, ako banány kupovať, rozlišovať a správne používať.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite