Len jeden svetadiel sme obišli. Austráliu a jej legendárny vegemite (vedžemajt).
Do diaľky svietiaca žltá tuba či dóza, ukrývajúca jednu z najkontroverznejších nátierok na svete, už dlhé roky dráždi všetkých, čo si potrebujú trošku rypnúť do Austrálčanov. Vyzerá totiž naozaj hrozne, či už len tak uťapkaná v divnom obale, alebo natretá na touste. A vraj nielen vyzerá, ale aj chutí.
Celý svet nad týmto výrazne hnedým čudom ohŕňa nos a robí si z chudákov protinožcov nemiestne žarty. No opálení veční pohoďáci, čo oslavujú Vianoce a Silvestra v tom najhorúcejšom teple, na to zvysoka kašlú. Pokojne si tú svoju hnedú a poriadne slanú nátierku nielen nanášajú na ranný toast, ale plnia ňou čokoládové tabuľky, croissanty, varia z nej polievky, vyrábajú zmrzlinu a dokonca ju dávajú namiesto paradajkového základu na pizzu. O čo vlastne ide?
Vegemite je jednoduchý kvasnicový extrakt. Podľa všetkého by z tejto nátierky bol priemerný slovenský konzument mimoriadne nadšený – chuťou totiž pripomína dve ingrediencie, ktoré sa pri varení na Slovensku používajú s mimoriadnou obľubou a v kuchyni požívajú veľkú vážnosť: tradičné socialistické dochucovadlo maggi a bujón v kocke. Áno, je to tak.
A teraz si predstavme, že by Slováci dostali tieto mňamky rovno pred nos ako nátierku!
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.