Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slané pozdravy od protinožcov

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Mali sme tu kontroverzné jedlá hádam odvšadiaľ. Pražené cvrčky z Thajska, zakopané zelené vajce z Číny, pochovanú rybu zo Švédska či fermentované sójové bôby nato z Japonska.

Len jeden svetadiel sme obišli. Austráliu a jej legendárny vegemite (vedžemajt).

Do diaľky svietiaca žltá tuba či dóza, ukrývajúca jednu z najkontroverznejších nátierok na svete, už dlhé roky dráždi všetkých, čo si potrebujú trošku rypnúť do Austrálčanov. Vyzerá totiž naozaj hrozne, či už len tak uťapkaná v divnom obale, alebo natretá na touste. A vraj nielen vyzerá, ale aj chutí.

Celý svet nad týmto výrazne hnedým čudom ohŕňa nos a robí si z chudákov protinožcov nemiestne žarty. No opálení veční pohoďáci, čo oslavujú Vianoce a Silvestra v tom najhorúcejšom teple, na to zvysoka kašlú. Pokojne si tú svoju hnedú a poriadne slanú nátierku nielen nanášajú na ranný toast, ale plnia ňou čokoládové tabuľky, croissanty, varia z nej polievky, vyrábajú zmrzlinu a dokonca ju dávajú namiesto paradajkového základu na pizzu. O čo vlastne ide?

Vegemite je jednoduchý kvasnicový extrakt. Podľa všetkého by z tejto nátierky bol priemerný slovenský konzument mimoriadne nadšený – chuťou totiž pripomína dve ingrediencie, ktoré sa pri varení na Slovensku používajú s mimoriadnou obľubou a v kuchyni požívajú veľkú vážnosť: tradičné socialistické dochucovadlo maggi a bujón v kocke. Áno, je to tak.

A teraz si predstavme, že by Slováci dostali tieto mňamky rovno pred nos ako nátierku!

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite