Veď čím začať konverzáciu s neznámym, ak nie o tom, čo nás všetkých na plese spája? Všetci máme hlad!
Príprava slávnostnej tabule pre veľký počet osôb je hotové umenie – kuchár v podstate musí vystrojiť niečo ako kráľovskú hostinu. Tí, čo pozerali počas sviatkov rozprávky, majú možno akú-takú predstavu. Len ju treba asi strojnásobiť. Pre inšpiráciu uverejňujeme kompletný zoznam podávaných jedál na sultánovom stole v sedemnástom storočí.
Kuracia sarma (kuracie mleté mäso s ryžou zabalené v kapustnom liste), plnené kura, kuracia polievka, opekané kura, šafranový pilaf, ploché rezance pripravené ako pilaf, pilaf podávaný s duseným mäsom. Sarma na spôsob mäsových guľôčok, grilované mäsové gule, mäsový kebab, na povrchu opražené kura, zirberjan – pilaf pripravený na výpeku z kuraťa pripraveného v peci tandoori, sijeh pilaf (nik dodnes netuší, aký pilaf to je), zelený pilaf, mäkký pilaf. Plnené jablká, ragú z duly, plnené duly, očká z mäsových guliek, pilaf z tenkých rezancov, pilaf z kapusty a mrkvy, pilaf s jogurtom, pilaf varený v mlieku.
Restovaný špenát s kúskami pastirmy (niečo ako pastrami, jeho predchodca), restovaný samostatný špenát, guláš s jablkami, ragú z jabĺk, pilaf z ryže a semoliny (druh pšenice), pilaf z krúpov a semienok granátového jablka, pilaf s mäsom a granátovými zrniečkami, pilaf Meaš (nikto nevie, čo to je).
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.