Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedlo k láske

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

V nedeľu bude sviatok všetkých zamilovaných a treba tu jasne podotknúť, že nie tých, čo sú zaľúbení do jedla. 

Pre nich máme iné kresťanské sviatky. No k veciam lásky jedlo vždy malo čo povedať. Jedlo a láska išli totiž vždy ruka v ruke.

Začalo sa to mimoriadne dramaticky. Titán Kronos vykastroval svoj otca Urána a to, čo mu ostalo v ruke – zvyšky otcovej mužnosti – šmaril do mora. Myslel si asi, že tým navždy vyrieši problém s neskorším delením dedičstva, no ako to v správnych mýtoch býva, fatálne sa mýlil. Uránova plodivá sila sa zmiešala s morom a z jeho peny sa zrodila najospevovanejšia grécka bohyňa Afrodita. Hneď sa stala patrónkou toho najlepšieho, čo život človeku ponúka: krásy, rozkoše a lásky. A nielen patrónkou, svoje meno ponúkla aj jedlám a ingredienciám, ktoré odjakživa veciam lásky a zmyselnej rozkoše pomáhali – afrodiziakám.

Povedzme si rovno, človek má s láskou iba samé starosti. Najprv prepadne očareniu, správa sa ako nadrogovaný, hompáľa sa v hrejivom opojení, pre ktoré je schopný nevídaných a niekedy aj nebezpečných kúskov. A keď toto opojenie prechádza a hladina hormónov sa začína ustaľovať, zúfalo hľadá spôsob, ako tento stav opäť navodiť. A je jedno, či u seba, alebo u vyhliadnutej osoby a či to dosiahnuť na poli citov, alebo len výhradne vo veciach telesných. Vášeň si nevyberá.

 

BEZ VÁS SA NEPOHNEME

Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite