Kedysi bolo všetko zložitejšie, a tak sa úspech slávnych ľudí meral omnoho prozaickejšie. Výskytom vášho mena na jedálnych lístkoch najlepších reštaurácií.
Existuje množstvo jedál pomenovaných po slávnych tenoristoch, skladateľoch, operných divách a herečkách. Spôsob, ako k svojmu pomenovaniu jednotlivé delikatesy prišli, býva dvojaký. Prvá možnosť je, že dotyčné jedlo vymyslel sám nadšený génius, ktorý zachvátený svojím talentom potreboval nutkavo aktívny oddych, a tak vo voľných chvíľach úchytkom varil nové jedlá a následne ich debužíroval. Taký bol napríklad Victor Hugo, Gioacchino Rossini či Salvador Dalí. Konkrétne Rossiniho meno vidieť na jedálnych lístkoch dosť často ešte aj dnes, najmä keď ide o jeho obľúbené variácie s hľuzovkami. Jeho Tournedos Rossini asi nič neprekoná.
Druhou možnosťou je, že dotyčné jedlo pomenoval šéfkuchár po svojom idole, ku ktorému práve prechovával intenzívne platonické city. A je jedno, či tou modlou bol Napoleon Bonaparte, alebo vychytená herečka, ktorá práve hosťovala v meste. Každému podľa jeho gusta. Na konci devätnásteho storočia a začiatkom toho dvadsiateho medzi sebou v tomto smere zúrivo súťažili dve najväčšie divy divadelného neba. Sarah Bernhardt, francúzska herečka s mimoriadne dramatickým prejavom a slabosťou pre Racina, a Eleonora Duse, vášnivá talianska diva, ktorá dokázala zviesť boj nielen s hociktorou komplikovanou ženskou hrdinkou Henrika Ibsena, ale popri tom aj zviesť mnohých mužov a na dôvažok tanečnicu s vražedne dlhým šálom Isadoru Duncanovú k tomu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.