croissant sa stal pre iné národy symbolom francúzskych raňajok, hoci táto móda vo Francúzsku vznikla len pomerne nedávno, presnejšie v polovici devätnásteho storočia. A ako to už pri symboloch býva, častokrát zastupujú to, s čím majú len veľmi málo spoločné. Croissant totiž nie je vôbec francúzsky vynález a samotní Francúzi majú jeho príchod do Paríža perfektne zdokumentovaný. Čuduj sa svete, z podrobných záznamov a narážok v literárnych dielach vyplýva, že tam doletel z našich krajov. Zrolovaný plátok prekladaného cesta zahnutý do tvaru polmesiaca pochádza z Rakúsko–Uhorska, konkrétne vraj z Viedne. Aj preto sa celý tento typ chrumkavého pečiva vo Francúzsku nazýva viedenské.
Za všetko vraj môže istý rakúsky dôstojník delostrelectva menom August Zang, ktorý v roku 1839 založil na Rue de Richelieu 92 slávnu Boulangerie Viennoise (Viedenskú pekáreň). A okamžite sa z toho stal fenomén, v Paríži sa o ničom inom nehovorilo, len o fantastických krehunkých pozlátených rožkoch. Človek do nich zahryzol a v priereze sa mu vypečené cesto roztváralo ako stránky dávno zabudnutých kníh so zošúverenými stránkami. A tá chuť!
Nádherná kombinácia sladko-slaného cesta, ktorá mohla dopĺňať rovnako šálku rannej kávy, výber z domácich džemov či krásne nadýchanú voňavučkú omeletu.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.