v Amatrice sa mal tento víkend konať výročný festival jedla špecializovaný práve na ich tradičnú omáčku. Mal to byť päťdesiaty ročník a do mestečka sa začali schádzať gurmeti zo všetkých strán, predovšetkým však absolútni nadšenci týchto cestovín na slaninovo-paradajkovom základe. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve odtiaľto pochádza väčšina šéfkuchárov v Ríme. Vraj keby mali vo večnom meste zatvoriť všetky svoje reštaurácie majitelia a kuchári z Amatrice, nebolo by sa veru kde na večer v Ríme najesť. Rímska kuchyňa je priamo definovaná chuťami a kuchárskymi postupmi z Amatrice, pretože už od osemnásteho storočia sa v dobrých domoch v Ríme pestovala tradícia mať kuchára práve z tejto malebnej dedinky v horách.
Už vtedy sa vedelo o úžasnej omáčke z toho kraja, ktorá sa tak veľmi líši od všetkých tých ostatných z rôznych kútov Talianska, prepchatých aromatickými bylinkami a cesnakom. Amatriciana je tiež výrazná, no neexhibuje. Je drsná, je priamočara, no na jazyku vám vystrojí taký koncert, že sa jej doslova neviete dojesť. Poteší v letných dňoch, keď vrcholí sezóna paradajok a sú najsladšie a najšťavnatejšie. Zahreje v tých sychravejších, pretože obsahuje údenú chuť slaniny a jemný závan čili. Základom je, samozrejme, mať poruke vždy tie najlepšie ingrediencie a držať sa striktne jednoduchého receptu. Vtedy omáčka najlepšie vynikne.
„Je drsná, je priamočara, no na jazyku vám vystrojí taký koncert, že sa jej doslova neviete dojesť.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.