najskôr si niečo povedzme o tom, z čoho žije strom. Energiu a výživu, ktorú nášmu telu poskytujeme prostredníctvom jedla, musí rastlina do seba dostať z pôdy cez korene a zo slnečných lúčov cez listy. Od jari a počas celého leta sú listy zdravého stromu zelené. To, že obsahujú aj žltú a oranžovú farbu (karotenoidy), zatiaľ nevidno, lebo zelené farbivo (chlorofyl) ich prekrýva. Karotenoidy počas leta môžete vidieť inde – dávajú farbu paradajkám, paprike, mrkve, melónu a ďalšej zelenine či ovociu. Otázkou je, prečo má zelený chlorofyl takú výsadu, že v listoch dominuje? Je to preto, lebo je dôležitou súčasťou známeho procesu s názvom fotosyntéza, vďaka ktorej sa strom prostredníctvom listov dokáže zásobiť energiou zo slnečných lúčov. Úžitok z toho všetkého máme aj my, pretože pri fotosyntéze vzniká kyslík, ktorým zelené rastliny obohacujú vzduch, čo dýchame.
keď odchádza list
V pochybných literárnych dielkach jeseň často prefláknuto prirovnávajú k starobe. Nedá sa nič robiť, keďže sa dni skracujú, menej svieti slnko, noci sú dlhšie a vzduch je chladnejší, skutočne máme pocit, akoby príroda starla. A čo sa deje v starnúcich listoch? V bunkách listu existujú štruktúry menom chloroplasty, ktoré obsahujú spomínaný chlorofyl. Chloroplasty sa pred odpadnutím listu väčšinou menia na farebné gerontoplasty, chlorofyl sa postupne vytráca a ustupuje jesenným farbám. Za túto sezónnu umeleckú impresiu môžu najmä karotenoidy (žlté a oranžové) a antokyány (žiarivo až tmavo červené). Karotenoidy chránia rastliny pred prebytkom svetla a UV žiarenia, pričom niektoré, napríklad beta-karotén, pomáhajú rastline prijímať svetlo s vlnovými dĺžkami, ktoré už chlorofyl nedokáže zachytiť. Vďaka syntéze karotenoidov počas prvých zimných mrazíkov sa tak nádherne sfarbujú napríklad javory, severoamerický dub červený alebo popínavá drevina pavinič.
BEZ VÁS SA NEPOHNEME
Pridajte sa do komunity predplatiteľov, ktorí pohnú Slovenskom a prečítajte si odomknutú verziu tohto článku.