Niekoľko takých múdrych však sedí aj v mestskej rade Los Angeles. V lete minulého roka sa rozhodli v mene zdravia obyvateľov chudobnejšej južnej časti mesta, ktoré mimoriadne ohrozuje obezita, zakázať rozširovanie a otváranie nových prevádzok najväčších globálnych nepriateľov – fastfoodov.
Opatrenie sa rozhodli preskúmať ekonómovia Roland Sturm a Deborah Cohenová. Výsledky nedávno uverejnili v lekárskom časopise Health Affairs. Čuduj sa svete, prišli na to, že rozhodnutie nebolo ani účinné, ani múdre.
V prvom rade sa ukázalo, že tých prevádzok veľkých reťazcov v tejto časti nie je zas až tak veľa, dokonca že ich je na hlavu výrazne menej ako v bohatšej, štíhlejšej a zdravšej časti mesta. Presnejšie na 100 000 obyvateľov South LA pripadá v priemere 19 fastfoodov, zatiaľ čo vo West LA je to 29 a v celom okrese dokonca 30. Podľa kvalitatívneho prieskumu v celom okrese ľudia približne rovnako často holdujú ovociu, zelenine aj fyzickým aktivitám. Akurát „južania“ oveľa častejšie ako zdravší susedia pojedajú rôzne vysokokalorické sladké i slané mňamky a popíjajú vysokokalorické nealkoholické nápoje.
Otázkou je, kde sa k nim dostanú, keď nie vo fastfoodových reťazcoch? Odpoveď znie: v malých obchodíkoch a bufetoch s rýchlym vysokokalorickým občerstvením, ktorých sa obmedzenie netýka a ktorých je trikrát viac ako u západných susedov.
Jedným z bohumilých cieľov obmedzenia fastfoodových reťazcov malo byť aj zvýšenie počtu klasických reštaurácií. Podľa výskumníkov však takéto reštaurácie neznamenajú zákonite zdravšie stravovanie. V kalorickom vyjadrení sa dokonca ukázal BigMac ľahší ako reštauračné jedlo, a to ešte nepočítali s predjedlami a dezertmi. Navyše vysvitlo, že južania uprednostňujú pred vysedávaním v reštauráciách donášky do domu.
Teraz už len zostáva dúfať, že analýza povedie k zrušeniu hlúpych nariadení, a nie k vytvoreniu nejakých ďalších.
Opatrenie sa rozhodli preskúmať ekonómovia Roland Sturm a Deborah Cohenová. Výsledky nedávno uverejnili v lekárskom časopise Health Affairs. Čuduj sa svete, prišli na to, že rozhodnutie nebolo ani účinné, ani múdre.
V prvom rade sa ukázalo, že tých prevádzok veľkých reťazcov v tejto časti nie je zas až tak veľa, dokonca že ich je na hlavu výrazne menej ako v bohatšej, štíhlejšej a zdravšej časti mesta. Presnejšie na 100 000 obyvateľov South LA pripadá v priemere 19 fastfoodov, zatiaľ čo vo West LA je to 29 a v celom okrese dokonca 30. Podľa kvalitatívneho prieskumu v celom okrese ľudia približne rovnako často holdujú ovociu, zelenine aj fyzickým aktivitám. Akurát „južania“ oveľa častejšie ako zdravší susedia pojedajú rôzne vysokokalorické sladké i slané mňamky a popíjajú vysokokalorické nealkoholické nápoje.
Otázkou je, kde sa k nim dostanú, keď nie vo fastfoodových reťazcoch? Odpoveď znie: v malých obchodíkoch a bufetoch s rýchlym vysokokalorickým občerstvením, ktorých sa obmedzenie netýka a ktorých je trikrát viac ako u západných susedov.
Jedným z bohumilých cieľov obmedzenia fastfoodových reťazcov malo byť aj zvýšenie počtu klasických reštaurácií. Podľa výskumníkov však takéto reštaurácie neznamenajú zákonite zdravšie stravovanie. V kalorickom vyjadrení sa dokonca ukázal BigMac ľahší ako reštauračné jedlo, a to ešte nepočítali s predjedlami a dezertmi. Navyše vysvitlo, že južania uprednostňujú pred vysedávaním v reštauráciách donášky do domu.
Teraz už len zostáva dúfať, že analýza povedie k zrušeniu hlúpych nariadení, a nie k vytvoreniu nejakých ďalších.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.