TREBA VOŇAŤ: Parfumy podľa krvnej skupiny
Pred časom obletela svet diéta založená na krvnej skupine adepta na chudnutie. Podľa skupiny mal dovolené alebo naopak zakázané isté potraviny. Celá diétna veda spočívala v tom, že krvná skupina 0 je údajne najstaršou, mali ju pravekí lovci, a tomu musíme prispôsobiť aj našu stravu. Skupina A je mladšia, zodpovedá usadlejším poľnohospodárom, potom nasleduje B a najmodernejšiemu spôsobu života a stravy zodpovedá AB. Presne na tejto myšlienke postavila svoju novú kolekciu parfumov nezávislá talianska značka a ponúka unisexové parfumy Blood Concept podľa krvných skupín namiešaných z elementov, typických pre dobu, v ktorej tá-ktorá krvná skupina vznikla. Nulka sa poteší silnej a ťažkej vôni, Áčko aromatickej, Béčko korenistej a Ábéčko minerálnej. Polievači by si mali zistiť, akú krvnú skupinu má ich obeť, či jej bude tá príšernosť, čo našli v babkinej poličke, sedieť. TREBA OKOVAŤ: Klince v krasliciach
Možno ste už videli všelijako zdobené veľkonočné kraslice, ale okované, to je skutočná rarita. Minulý rok sa dali vidieť v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote , ktoré vlastní najväčšiu zbierku takýchto kraslíc na Slovensku v počte päť kusov z roku 1911 a 1913. Vajíčka sú zdobené kováčskou symbolikou v podobe ručne kovaného kladivka, klieští, nákovy a podkovičky, ktoré sú pripevnené malými klincami o krehký povrch. To poukazuje na zručnosť a šikovnosť kováčskych majstrov, schopnosť pracovať s ozaj jemnými materiálmi. Ak chcete také vajíčko urobiť aj vy, napríklad do neho pozapichovať farebné špendlíky či klince, môžete to skúsiť aj bez jemnej motoriky, zato so znalosťou chémie. Vajíčková škrupinka totiž zmäkne, ako ju namočíte do octu. Po omytí vo vode by zase mala stvrdnúť. Po dvoch dňoch močenia je vajíčko elastické ako gumená loptička. TREBA ZELENIEŤ: Trávička na stole
K Veľkej noci patrí čerstvo vyklíčená tráva alebo žito v kvetináči, na ktorom tvorivé duše môžu realizovať svoje estetické aranžmány s kraslicami a inými ozdobami. Ak ste sa spamätali až teraz, zo zeme vám už nič tak rýchlo nevyklíči, jačmeň potrebuje aspoň štrnásť dní. Za týždeň vám vyklíči akurát tak žerucha na navlhčenej vate. Pre tých, ktorí plánujú zložitejšie aranžmány, môže byť inšpiráciou práca brooklynskej študentky Emily Wettsteinovej, ktorá veľkoryso včlenila kvetináč rovno do prostriedku celého stola. Stôl je z masívneho orechového dreva a ocele, kvetináč sa dá podľa potreby odstrániť. Autorka doň nasadila len trávu, ktorú milujú jej mačky, ale dá sa tam nasadiť všeličo. Šikovnejší si také niečo môžu zmajstrovať sami, majetnejší si ho môžu zakúpiť priamo od autorky cez jej webstránku http://emilywettstein.tumblr.com/. TREBA OCHUTNAŤ: Kučeravé prasiatko Mangalica
V reštauráciách, ktorým záleží na kvalitných a zdravých vstupných surovinách, sa v poslednej dobe objavuje na jedálnom lístku mangalica. Na internete si ju privlastnili Srbi, ktorí tvrdia, že meno jej vymyslel sám jazykovedec Vuk Karadžić vo význame mastná sviňa. Podľa iných je odvodené zo starogermánčiny a znamená kríženca. V každom prípade ide o ošípanú, ktorá sa pestovala kvôli masti a mäkšiemu masťou prerastenému mäsu a ktorá pre hustú kučeravú srsť vyzerá ako kríženec svine a ovce. Až do roku 1950 sa hojne pestovala aj u nás, neskôr ustúpila iným výnosnejším druhom svíň so suchším mäsom. Najmä v Maďarsku zažíva teraz chovateľský boom pre vynikajúce mramorové mäso a údajne zdravší necholesterolový tuk. Vyváža sa najmä do Španielska, Ameriky a Japonska. A je samozrejme dvakrát drahšia ako obyčajná sviňa.
Pred časom obletela svet diéta založená na krvnej skupine adepta na chudnutie. Podľa skupiny mal dovolené alebo naopak zakázané isté potraviny. Celá diétna veda spočívala v tom, že krvná skupina 0 je údajne najstaršou, mali ju pravekí lovci, a tomu musíme prispôsobiť aj našu stravu. Skupina A je mladšia, zodpovedá usadlejším poľnohospodárom, potom nasleduje B a najmodernejšiemu spôsobu života a stravy zodpovedá AB. Presne na tejto myšlienke postavila svoju novú kolekciu parfumov nezávislá talianska značka a ponúka unisexové parfumy Blood Concept podľa krvných skupín namiešaných z elementov, typických pre dobu, v ktorej tá-ktorá krvná skupina vznikla. Nulka sa poteší silnej a ťažkej vôni, Áčko aromatickej, Béčko korenistej a Ábéčko minerálnej. Polievači by si mali zistiť, akú krvnú skupinu má ich obeť, či jej bude tá príšernosť, čo našli v babkinej poličke, sedieť. TREBA OKOVAŤ: Klince v krasliciach
Možno ste už videli všelijako zdobené veľkonočné kraslice, ale okované, to je skutočná rarita. Minulý rok sa dali vidieť v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote , ktoré vlastní najväčšiu zbierku takýchto kraslíc na Slovensku v počte päť kusov z roku 1911 a 1913. Vajíčka sú zdobené kováčskou symbolikou v podobe ručne kovaného kladivka, klieští, nákovy a podkovičky, ktoré sú pripevnené malými klincami o krehký povrch. To poukazuje na zručnosť a šikovnosť kováčskych majstrov, schopnosť pracovať s ozaj jemnými materiálmi. Ak chcete také vajíčko urobiť aj vy, napríklad do neho pozapichovať farebné špendlíky či klince, môžete to skúsiť aj bez jemnej motoriky, zato so znalosťou chémie. Vajíčková škrupinka totiž zmäkne, ako ju namočíte do octu. Po omytí vo vode by zase mala stvrdnúť. Po dvoch dňoch močenia je vajíčko elastické ako gumená loptička. TREBA ZELENIEŤ: Trávička na stole
K Veľkej noci patrí čerstvo vyklíčená tráva alebo žito v kvetináči, na ktorom tvorivé duše môžu realizovať svoje estetické aranžmány s kraslicami a inými ozdobami. Ak ste sa spamätali až teraz, zo zeme vám už nič tak rýchlo nevyklíči, jačmeň potrebuje aspoň štrnásť dní. Za týždeň vám vyklíči akurát tak žerucha na navlhčenej vate. Pre tých, ktorí plánujú zložitejšie aranžmány, môže byť inšpiráciou práca brooklynskej študentky Emily Wettsteinovej, ktorá veľkoryso včlenila kvetináč rovno do prostriedku celého stola. Stôl je z masívneho orechového dreva a ocele, kvetináč sa dá podľa potreby odstrániť. Autorka doň nasadila len trávu, ktorú milujú jej mačky, ale dá sa tam nasadiť všeličo. Šikovnejší si také niečo môžu zmajstrovať sami, majetnejší si ho môžu zakúpiť priamo od autorky cez jej webstránku http://emilywettstein.tumblr.com/. TREBA OCHUTNAŤ: Kučeravé prasiatko Mangalica
V reštauráciách, ktorým záleží na kvalitných a zdravých vstupných surovinách, sa v poslednej dobe objavuje na jedálnom lístku mangalica. Na internete si ju privlastnili Srbi, ktorí tvrdia, že meno jej vymyslel sám jazykovedec Vuk Karadžić vo význame mastná sviňa. Podľa iných je odvodené zo starogermánčiny a znamená kríženca. V každom prípade ide o ošípanú, ktorá sa pestovala kvôli masti a mäkšiemu masťou prerastenému mäsu a ktorá pre hustú kučeravú srsť vyzerá ako kríženec svine a ovce. Až do roku 1950 sa hojne pestovala aj u nás, neskôr ustúpila iným výnosnejším druhom svíň so suchším mäsom. Najmä v Maďarsku zažíva teraz chovateľský boom pre vynikajúce mramorové mäso a údajne zdravší necholesterolový tuk. Vyváža sa najmä do Španielska, Ameriky a Japonska. A je samozrejme dvakrát drahšia ako obyčajná sviňa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.