Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Bryndza je bryndza, povedal by Mičuda. O Mičudovi som už písal. Len pripomeniem, že ide o hlavného predstaviteľa Mičudovho definicionistického absolutizmu, nádherného komunikačno-rečového prejavu, ktorého základnými zložkami sú strohosť a jednoznačnosť obsahu a hypnotická dramatickosť prejavu.

Definicionistický absolutizmus sa vyznačuje skladbou vety, ktorej konštrukcia je uznaná za svetové kultúrne dedičstvo, zatiaľ sa vedie v záznamoch skrytá za fujaru. Veta sa skladá väčšinou z dvoch rovnakých predmetov a slovesa je. Ešte donedávna tam patrilo aj spojenie bryndza je bryndza. Po minule odpočutej debate som si však nie celkom na istom. Definícia uvádza: Bryndza (z rum. brânză), je mäkký, miesený a solený ovčí syr, vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. (Čo s tou rumunčinou... nie je náhodou rumunčina tiež slovenčina?) Poľnohospodári - úradníci majú iné vysvetlenie. Slovenská bryndza je údajne taká, ktorá má aspoň 50 % ovčieho mlieka. Nie preto, lebo iné majú viac, vraj tých 50 % je dôkazom obrovskej kvality. Slovenská má v tomto prípade teda znamenať kvalitná, čudné, že kvalitná znamená päťdesiatpercentná, aspoň vieme, aké nároky majú na seba títo kreatívci. Vraj stačí percento niečoho ovčieho a možno bryndzou nazvať čokoľvek. Podobné je to s medom. Podobné so syrom. Podobné s maslom. Nevraviac o salámach. Koľko mäsa musí mať mäso, aby to už bolo mäso? Politici sú všetkým na smiech, keď vravia ono magické „žiadny zákon nebol porušený“. A bryndziari? Neporušujú predpis. Predpis je predpis. A ten je viac ako definícia. Viac ako tradícia. Poľnohospodári si asi neuvedomujú, že spúšťajú domino efekt. V problémoch je takto aj Mičuda. Jeho absolutizmus už nie je absolutizmom. A vôbec nie definicionistickým. Čo urobia v Jazykovednom ústave Ľuda Vátvorbu? Čomu sa vlastne ten ústav venuje?  A aká časť stĺpčeka musí byť vymakaná, aby mohol Mičuda s pokojným svedomím povedať: To vieš, vymakaný stĺpček je vymakaný stĺpček? Podľa nárokov na našu národnú gastronomickú pýchu môžem tento článok poslať s kľudom Angličana. Aj keď kľud je vraj po česky. A ja nemám z Angličana ani to povinné bryndziarske percento.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite