Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hostina pre gourmetov

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Divadelníci majú svoju Divadelnú Nitru či Novú drámu, filmári festival v Bratislave a Trenčianskych Tepliciach. Každý má nejaký festival, dokonca aj politici – len to vždy uvzato volajú samit. A čo my? Chvalabohu, nezostávame bokom.

Na Slovensku máme dokonca dva festivaly určené všetkým kulinárom, kuchárom, labužníkom a vôbec ľuďom, čo majú radi jedlo a kultúru stolovania. Jeden, ten mladší, sa  konal už v máji na Bratislavskom hrade. Volá sa írečito Slovak Food Festival a sústreďuje sa na slovenskú kuchyňu a jej špeciality. Okrem nej sa na ňom prezentujú aj slovenské reštaurácie a rôzni vystavovatelia. Tento rok festival trošku zatienili majstrovstvá sveta v hokeji, ktoré sa organizátori snažili marketingovo využiť čo najviac vo svoj prospech.
Druhý, o rok skúsenejší festival, ktorý tento rok figuruje pod novým názvom Gurmán Fest Bratislava, sa bude konať tento víkend. Už teraz sa teším, účasť reštaurácií a sprievodný program vyzerajú naozaj zaujímavo. Tento festival si pamätám ešte z čias, keď  na Tyršovom námestí pri Dunaji začínal a už vtedy išlo o niečo na slovenské pomery výnimočné. Hlúčiky zanietených labužníkov sa ponevierali medzi stánkami, očami jastrili po delikatesách, navzájom si odporúčali vydarené jedlá a statočne odolávali silnému vetru od Dunaja, ktorý víril prach. Druhý ročník preto organizátori múdro presťahovali do Medickej záhrady a festival získal intimitu, malebné prostredie a atmosféru takmer rodinnej oslavy delikátneho umenia prípravy jedál.
Teším sa najmä na to, akým spôsobom sa festival ďalej vylepší, pretože druhý ročník naznačil, že sa festival vylepšovať chce a vie. Som zvedavý, o koľko viac reštaurácií bude tento rok podávať svoje jedlo na porceláne a na skle namiesto obligátneho plastu, aké zaujímavé prezentácie nás čakajú na hlavnom pódiu a či špičkové kuchyne Erdödyho paláca na tretí rok zvolia iné menu ako teľacie líčka a coq au vin. Vždy patrili medzi to najlepšie, čo sa na foodfeste podávalo, no zmena nezaškodí.
Organizátori hrdo ohlasujú, že tento ročník bude zase o niečo zaujímavejší a výnimočnejší. Napríklad „Michelinovou sobotou“, keď do Medickej záhrady zavítajú a budú tam pred publikom variť kuchári, ktorí sú hrdými nositeľmi michelinských hviezd. Konkrétne šéfkuchári Damien Thuries, Pavel Pospíšil a Gabriele Feliciani, ktorý má na svojom konte až tri hviezdičky. Rovnako sa v sobotu  má opäť opekať prešporský vôl. O tom, že festival má skutočný záujem na tom, aby sa návštevník na ňom cítil čo najlepšie, svedčí aj skvelý nápad ponúknuť ľuďom v nedeľu piknikovú atmosféru spolu s dekami, na ktoré si môžu sadnúť. Uvidíme, ako to bude vyzerať v praxi.
To najzaujímavejšie sa opäť bude odohrávať v jednotlivých stánkoch našich slovenských reštaurácií. Už na minulom ročníku bolo vidieť, že v mnohých prípadoch na tom naše reštaurácie nie sú až tak zle. Napriek tomu, že tradícia reštauračného stravovania bola u nás počas socializmu pedantne decimovaná. Ak pôjdete na Gurmán fest prvýkrát, odporúčam sa vám zastaviť pri stánku hotela Albrecht, Villy Nečas, Malecónu, reštauráciách Erdödyho paláca Camouflage a Flowers a grandhotela Kempinski vo Vysokých Tatrách. Ich výkony nikdy nesklamú a na jazyku si ich budete dlho pamätať. Osobne sa teším aj na nové tváre – Brasserie La Marine, Scotish  Whisky bar & restaurant či Elesko Modra. Pre gourmetov, kulinárov a labužníkov každého druhu je teda otázka, čo s budúcim víkendom na Slovensku, dopredu vyriešená. Stretneme sa tam, priatelia!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite