Kúpite si melón, prekrojíte a zjete. Melóny delíme na tie chutné a nechutné. Chutné sú tie, ktoré vám chutia. V obchode treba po vybranom jedincovi poklepkať. Ak máte hudobný sluch, tak minimálne na desať percent je isté, že sa nepomýlite. Melón musí dunieť tak akurát. Dužina musí byť dozretá na prasknutie, ale ešte nesmie byť prezretá, vtedy sa zvuk mení a ozveny sú úplne iné ako na vrchole. Niekedy sa dá pri výbere zahrať celkom pekné perkusionistické dielo. Omyly sú len výnimkami, potvrdzujúcimi pravidlo, že ste neomylný. Kukurica je august. Lahôdkové kukurice predávané v obchodoch sú pre skutočných gurmánov sklamaním, podobne ako keď dostanete koložvársku kapustu namiesto suši. Lahôdková kukurica je svojou lahôdkovou nevýraznosťou podobná sójovému steaku. Plnú chuť má jedine kukurica kŕmna, určená pre živočíšnu výrobu. Minule sused doniesol plné vrece družstevnej odrody a mne sa vrátilo do ústnej dutiny detstvo. Vymením koľkokoľvek kíl lahôdkovej za družstevnú, značka Odber vždy. Ďalším výborným tipom na leto je bambino na polárny spôsob. Kúpite si kaviár, presvedčíte sa, že kupujete nepravú verziu z korušky polárnej. Kúpite si biele rožky, najlepšie v počte dva ks. A zjete. Ešte predtým si urobte dierku na obale bambina, nie priveľkú, primalá zas vyžaduje silu v stisku dlane, ako má iba Sveťo, nepoviem ktorý, aby ma šetril. Vhodná je taká, ktorou sa dajú robiť rôzne obrazce, čím sa jedenie stáva aj výtvarnou performanciou. Podľa nálady si vyberte oranžovú alebo čiernu verziu kaviáru (opakujem, treba nepravý, naozajstný pokazí jemnú chuť bambina i bieleho rožka), jedzte lyžičkou, alebo vhodne nahryznutým rožkom. Zapíjajte čajom z čerstvej mäty s mliekom – vyzerá to ako čudné mliekové polievky zo základnej školy, ale chutí ako božolé na Tomášovskom výhľade. Máme prosto v práci novú kolegyňu, volá sa Ľubica, má na starosti gastro a sedí vedľa mňa. Ako gurmánka je zárukou, že aj iní fajnšmekri ako ja si prídu na našom festivale na svoje. Dobrú chuť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.