Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Pochod Márie Terézie

Dobré jedlo: Pochod Márie Terézie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.11.2024

Každý máme svoje preferencie, jedlo nevynímajúc. Jeden má rád to, iný ono. Niekto by do úst nevzal niečo, čo by ďalší jedol každý deň a naopak. V mojom prípade sa na popredné priečky najneobľúbenejších jedál vyšplhal granatiersky pochod.

Dobré jedlo: Mezopotámsky chlieb

Dobré jedlo: Mezopotámsky chlieb

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.11.2024

Je v ponuke každej dobrej indickej reštaurácie ako chutná príloha k omáčkovým duseným prívarkom, a to dokonca v niekoľkých variantoch. Kto ho nepozná, mal by ho ochutnať, pretože potom si ho už bude pýtať zakaždým. Mastný posúch menom naan.

Dobré jedlo: Ražeň naopak

Dobré jedlo: Ražeň naopak

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.11.2024

Človek stojí pri stánku s občerstvením, nakúka dovnútra a tam obrovská hora mäsa, ktorá sa pomaly otáča okolo vlastnej osi. Všetci si z tohto ražňa u nás objednávame döner kebab, no v arabskom svete je takto grilované mäso známe ako shawarma (čítame šavarma).

Dobré jedlo: Paprička cestovateľ

Dobré jedlo: Paprička cestovateľ

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.10.2024

Dlho predlho sa držala na vrchole rebríčka najštipľavejšej potvory na svete. Nik jej pozíciu nespochybňoval, pokým sa v miléniových rokoch nerozpútala absurdná šľachtiteľská súťaž o najštipľavejšiu čili papričku, a tým o svoje prvenstvo prišla. Americká bacuľatá paprička habanero.

Dobré jedlo: Tajomstvo jednej doliny

Dobré jedlo: Tajomstvo jednej doliny

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.10.2024

Obrovské chladiace boxy plné talianskych salám a iných delikates k studeným misám. Medzi rôznymi fľakatými a ružovkastými bravčovými pochutinami sa však vyníma jedna jediná z hovädziny. Je tmavobordová a priam z nej sála hutná, ostrá chuť. Bresaola della Valtellina.

Dobré jedlo: Horúca zem

Dobré jedlo: Horúca zem

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.10.2024

Možno ste ju zahliadli v obchodíkoch s exotickými potravinami. Buď v podobe ostro červenej pasty v uzatváracom pohári, alebo vo vrecku ako drvenú koreninovú zmes, ktorá pripomína sušené vločky červených čili papričiek. Je to poklad severozápadnej Afriky a volá sa harissa.

Dobré jedlo: Víno za pivnou zátkou

Dobré jedlo: Víno za pivnou zátkou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.10.2024

Možno ste sa s tým už stretli. Zrazu sa na stole zjaví vínna fľaša uzavretá korunnou zátkou. Na pohľad víno aj pivo. Človek nevie, čo s tým – či si z neho niekto strieľa alebo sa mu sníva. Zoznámte sa: Pét-Nat.

Dobré jedlo: Najžiadanejšie korenie sveta

Dobré jedlo: Najžiadanejšie korenie sveta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.10.2024

Je biele, no pôvodne také nebolo. Dnes ho dostaneme v každom jednom obchode a nie je oň núdza tak ako kedysi. Jeho prípadný nedostatok sa dnes považuje za katastrofu. Vďačíme mu za mnohé – v tom dobrom, ale aj zlom. Cukor.

Dobré jedlo: Tá, čo dáva prezývky

Dobré jedlo: Tá, čo dáva prezývky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.09.2024

Je známa po celom svete, kedysi patrila medzi aristokraciu, dnes sa pohybuje niekde na úrovni kečupu. A poriadne s ním súperí. V našom priestore sú ľudia, napríklad pri langoši či hranolčekoch, rozčesnutí na dvoje. Buď ona alebo kečup. Tatárska omáčka.

Dobré jedlo: Najstaršia farba rozkoše

Dobré jedlo: Najstaršia farba rozkoše

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.09.2024

V poslednom čase je čoraz viac v móde. Láka svojou ľahkosťou, someliéri nás pri ňom príliš neotravujú prívlastkami ani neohurujú cenou, navyše pôsobí mimoriadne nenútene a letne. Mnohí hovoria, že zato môže práve jeho farba. Ružové víno, čiže rosé.