Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Švajčiarsky syr

Dobré jedlo: Švajčiarsky syr

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.04.2025

Keď sa povie švajčiarsky nožík, hneď všetci vieme, čo si máme pod tým predstaviť. Malý, spratný, praktický, okamžite rozpoznateľný. To isté sa nám stane, keď niekto pred nami vysloví spojenie švajčiarsky syr: bledý krajec s typickými obrovskými dierami. Ementál.

Dobré jedlo: Vyznania lásky po francúzsky

Dobré jedlo: Vyznania lásky po francúzsky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.04.2025

Vo Francúzsku sa považuje za klasiku, dokonca za etalón sedliackeho jedla, ktoré sa vyšvihlo najprv do mestských domácností, aby neskôr ohurovalo šľachtu. U nás nie je také časté, ako by mohlo byť. Kurča na horčici, čiže poulet à la moutarde.

Dobré jedlo: Keď Švajčiari nezostanú neutrálni

Dobré jedlo: Keď Švajčiari nezostanú neutrálni

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.03.2025

Neznalí veci si ho veľmi často mýlia s vyzretým ementálom, pretože má tiež diery. No iba vo Francúzsku. Vo svojej domovine sa veľké diery v jeho krásnom smotanovom tele považujú za opovážlivosť. Každoročný víťaz súťaží o kráľa syrov – gruyère.

Dobré jedlo: Dať si hranice

Dobré jedlo: Dať si hranice

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.03.2025

Pre mnohých zdroj potešenia, dokonca jedlo, ktoré si pýtajú od svojich mám na privítanie, pre iných hrozná spomienka na školské jedálne a verejné stravovanie. Na tanieri leží kôpka rozmočených starých rožkov zapečených vo vajíčkovom kréme. Jedným slovom žemľovka.

Dobré jedlo: Staromódny svet

Dobré jedlo: Staromódny svet

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.03.2025

Najobjednávanejším miešaným nápojom na svete nie je ani Martini, ani Daiquiri, ani Bloody Mary, Cosmopolitan či Mojito. Kdeže! Na vrchole rebríčka najobľúbenejších nápojov barov a klubov je stará dobrá overená klasika. Najčastejšie sa pri barovom pulte spomína Old Fashioned.

Dobré jedlo: Omyl pána Leeho

Dobré jedlo: Omyl pána Leeho

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.03.2025

Mnohí, najmä tí, ktorí s ázijskou kuchyňou len začínajú alebo sa o ňu len obtreli, si ju zamieňajú s rybou omáčkou. Nemôžu sa však viac mýliť. Táto je totiž omnoho mladšia, lesklejšia a nie je z rýb, ale z ustríc.

Dobré jedlo: Doba bronzová

Dobré jedlo: Doba bronzová

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.02.2025

Všetci veľmi dobre vieme, že najlepšie chutia veci čerstvé. Také, ktoré sme len teraz odtrhli či práve pripravili. To sa týka aj slávnych talianskych cestovín. No my sa pristavíme pri ich sušenej podobe, pretože práve po tej siahajú ľudia najčastejšie.

Dobré jedlo: Čo letí

Dobré jedlo: Čo letí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.02.2025

O tom, ktorá potravina je práve tá najvychytenejšia, rozhodovali vždy len dva faktory: prvý bol jej vplyv na sexuálnu výkonnosť či náklonnosť druhého pohlavia, druhý zas dopad na sociálny status jej konzumenta. Dnes všetci šalejú za dubajskou čokoládou.

Dobré jedlo: Zachránený hrach

Dobré jedlo: Zachránený hrach

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.02.2025

Módne vlny v stravovaní dokázali neraz hýbať dejinami. Viedli sa kvôli nim vojny, objavovali kontinenty. V niektorých prípadoch stáli dokonca za drancovaním prírody či priamo vyhynutím niektorých druhov. No sú aj opačné prípady, jedným z nich je roveja.

Dobré jedlo: Ázijský kečup

Dobré jedlo: Ázijský kečup

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.02.2025

Človek dostane chuť na niečo exotické a konečne sa priberie k tomu, aby si navaril nejakú pochúťku z juhovýchodnej kuchyne – thajskú, vietnamskú, kambodžskú, laoskú či indonézsku. Pozrie do chladničky a zrazu zistí, že nemôže. Chýba mu totiž kľúčová ingrediencia: rybia omáčka.