Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Orechy a karamel

Orechy a karamel

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.12.2021

Nechýbajú pri žiadnych sviatkoch, tobôž nie pri tých vianočných. Spomedzi zákuskov nevyhrávajú súťaže krásy, no pokiaľ ide o výskyt, nemajú v našich končinách konkurenciu. Sú všade. A nie je to len tým, že sa pripravujú veľmi ľahko. Grilážové rezy.

Saturejka: Nemravná bylinka

Saturejka: Nemravná bylinka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.12.2021

Niečo medzi tymiánom a rozmarínom. Je súčasťou viacerých dôležitých koreniacich zmesí, no samostatne sa o nej hovorí primálo, niektorí ju dokonca ani nepoznajú. A pritom ide o jednu z najdôležitejších byliniek európskej kuchyne. Krásna, vznešená, za každých okolností elegantná saturejka.

Som tam, šalát z raja

Som tam, šalát z raja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.11.2021

V miske či na tanieri ležia lesklé, podozrivo zdravo vyzerajúce bielo-zelené rezance. Našinec tuší, že je to asi nejaká nastrúhaná zelenina, jednoduchá príloha k mäsu, a preto veľa od toho nečaká. Chyba. Láska na celý život: som tam.

Požlt, bylinka na hojenie rán

Požlt, bylinka na hojenie rán

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.11.2021

Človek sa prediera trhom v Istanbule, minul práve koberce, pri ktorých mu od krásy vzorov a súladu farieb prechádza zrak, a vraví si, viac pestré to už byť nemôže. Až kým nepríde ku koreninám. Všetky pozná, len jedno nie: požlt.

Oregano, jasavá hora

Oregano, jasavá hora

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.11.2021

Nájdeme ho skoro na povrchu každej pizze ako zvláštny sivozelený dekoračný bylinkový poprašok. Pozornejším neujde, že ho takmer všade sypú aj v Portugalsku a svojou korenistou vôňou spája spolu s citrónom čerstvé zeleninovo-syrové vône v gréckom šaláte. Oregano.

Diabolské korenie

Diabolské korenie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.11.2021

Môžeme si ju pomýliť s čiernym korením. Tiež sú to malé, trošku zvráskavené čierne a hnedé guľôčky. No tam sa podobnosť končí. Tu si totiž hneď všimneme aj malý chvostík, ktorý z guľočky vyrastá, a tiež inú, exotickejšiu chuť. Kubéba.

Kristova koruna

Kristova koruna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.10.2021

Na torte či v pohári s ľadovou triešťou sa nám prevaľujú malé lesklé slzičky v žiarivo oranžovej či žltozelenej šťave. Vyzerajú ako zrniečka z vytlačených egrešov či hrozna, no omnoho väčšie. Slzičky nechutia, dôležitá je šťava. Podmanivá a chuťovo ohromujúca. Marakuja.

Osso buco, anjelská noha z Milána

Osso buco, anjelská noha z Milána

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.10.2021

Špagety, rizoto, pizza. Notoricky známe jedlá, ktoré vie zo seba okamžite vysypať ktorýkoľvek účastník vedomostného kvízu, keď sa ho spýtajú na taliansku kuchyňu. Kto by však chcel ohúriť publikum niečím iným, ako len talianskym fastfoodom a prílohami, povie napríklad osso buco.

Zemiaky dediča trónu

Zemiaky dediča trónu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.10.2021

Pristanú pred vami na stole najčastejšie ako príloha. Napokon, tak aj boli vymyslené. No po chvíľke sa pristihnete, že ich jete s oveľa väčšou chuťou a nadšením ako jedlo, ktoré majú sprevádzať. Gratin pommes de terre dauphinoise alebo gratinované zemiaky.

Slivkový lekvár - jesenná nostalgia

Slivkový lekvár - jesenná nostalgia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.10.2021

Vôňa, ktorá počas dvadsiateho storočia celkom vymizla. Niektorí si ju ešte pamätajú, ako sa vznášala skrehnutou krajinou vždy v septembri pri zbere sliviek. Hutná, horká, sladkastá. Ako ten najvzácnejší luxusný parfum. Volala ľudí do záhrad rozprávať si príbehy a miešať slivkový lekvár.