Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Niekto to rád studené: Káva a čaj pre časy horúčav

Niekto to rád studené: Káva a čaj pre časy horúčav

.marian Jaslovský .lifestyle .dobré jedlo 19.07.2024

Myslel som si, že moje kávové a čajové návyky nemôže nič zásadné zmeniť, pretože som k nim roky dospieval: Káva espresso bez mlieka a cukru, niekedy pre zmenu mocca express (koťogo), čaje tak ako sa patrí, kanvička, misky. Veď mám aj certifikát z čajovej školy a niečo odpité.

Dobré jedlo: Balkán na grile

Dobré jedlo: Balkán na grile

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.07.2024

Deti socializmu si ich pamätajú veľmi dobre a nemuseli pritom dostať žiadnu vycestovaciu doložku, aby ich mohli ochutnať tam, kde ich robia najlepšie. Stačilo vystihnúť správny deň v školskej jedálni. Kôpka zemiakov, lyžica horčice, nakrájaná cibuľa a smiešny názov. Čevapčiči.

Dobré jedlo: Vojna rodov po taliansky

Dobré jedlo: Vojna rodov po taliansky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.07.2024

Človek príde na Sicíliu a myslí si – tak tu to je, kam oko dovidí, samá vojna rodov, mafiánski kmotri a ešte nebezpečnejšie kmotry. Pritom najväčšia vojna rodov sa tam odohráva priamo v kuchyni! A môžu za to nevinné arancini (čítame arančíni).

Treska v majonéze oslavuje 70 rokov. Aký je príbeh tejto rybej pochúťky, ktorú vymyslel cukrár?

Treska v majonéze oslavuje 70 rokov. Aký je príbeh tejto rybej pochúťky, ktorú vymyslel cukrár?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2024

Treska v majonéze je na našich stoloch už desaťročia. Za jej obľúbenosťou je i kúsok nostalgie, pretože aj dnes chutí rovnako, ako keď sme boli deťmi. Jej odkaz sa posúva z generácie na generáciu. Aký je ale príbeh tejto 70-ročnej stálice našej gastronómie?

Dobré jedlo: Brucho mesta

Dobré jedlo: Brucho mesta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2024

Nie každý ho miluje, introverti to miesto napríklad zvládajú veľmi ťažko. Príliš veľa ľudí, príliš veľa hluku, vecí, rečí a tovaru. Pre sangvinikov života cvrkot, pre hedonistov a epikurejcov palác radosti. Miesto, kde sa tvorí civilizácia – trh.

Dobré jedlo: Dúšok v prášku

Dobré jedlo: Dúšok v prášku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.06.2024

Kto by ju nepoznal? Záchrana v poslednej chvíli: na chatách, v obskúrnych firemných kuchynkách, ale pokojne aj v domácnostiach, kde si to bez jej rýchlej prípravy a poriadne prepraženej chuti mnohí nevedia už roky predstaviť. Instantná káva, čiže po našom „neska“.

Dobré jedlo: Vojnové mlieko

Dobré jedlo: Vojnové mlieko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.06.2024

Je to taký malý zázrak. Poznáme ho v dvoch verziách, sladenej a nesladenej, pričom pri tej prvej sa nejednému z nás pri jeho zmienke roztrasie hlas, zarosia oči a nachvíľu sa prestaneme ovládať. Chutí božsky a je diabolsky návykové. Salko.

Dobré jedlo: Talianske utopence

Dobré jedlo: Talianske utopence

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.06.2024

Nevídaná chuť. Malý gastronomický zázrak, kulinársky minimalizmus. Iba dve ingrediencie, obe s notoricky známou chuťou, a v kombinácii zrazu vytvoria vec nevídanú. Ak máme na začiatku leta chuť na niečo osviežujúce a zároveň omamné, siahame po ňom – affogato.

Dobré jedlo: Verný priateľ

Dobré jedlo: Verný priateľ

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.06.2024

Francúzsko má štyri základné omáčky a ich kodifikácia trvala niekoľko storočí. Svoju omáčku má však aj kuchyňa, ktorej zásadný gastronomický význam poznajú len experti a kladú ju ďaleko pred tú francúzsku. Ide o Baskicko a omáčka sa volá pil pil.

Dobré jedlo: Údolie Pádu

Dobré jedlo: Údolie Pádu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 31.05.2024

Poznáme ho ako lacnejšiu alternatívu staršieho a trochu slávnejšieho bratranca, ktorý sa volá parmezán. Má podobnú textúru, rovnako sa krája, predáva sa v podobných trojuholníkových krajcoch. V čom teda tkvie ten hlavný rozdiel a prečo ho kupovať? Syr grana padano.