Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Biele slnko

Biele slnko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.03.2018

Z diaľky vyzerá ako veľký ozdobný porcelánový tanier, zblízka sa mení na biely hebučký koláč pokrytý jemným chmýrím. Keď sme na dotyk, vonia po hubách a ušľachtilej plesni. Kotúč koncentrovanej smotanovej chuti schovávajúcej sa pod pevným hermelínovým kožúškom. Brie (čítame brí).

Čo ste čakali

Čo ste čakali

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.03.2018

Koláč jedna báseň. Ľahulinký vanilkový vánok v kocke. Nadýchaný, tvarovo minimalistický. Taká naša rakúsko-uhorská pagoda. Kombinuje slané a sladké, krémové a chrumkavé, že sa z toho točí hlava a zahmlieva sa pred očami už len pri pomyslení naň. Krémeš.

Bok po boku

Bok po boku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.03.2018

Jedno z najlacnejších mias, aké sa dajú kúpiť. V súčasnej dobe značne podceňované a nespravodlivo odstrkované. Plát mäsa s rebrami či bez, krásne pruhovaný a lahodne mastný. Kedysi sme ho tu milovali, podľa mena to vyzerá na hlboký vzťah plný vrúcnych citov. Bôčik.

Mäso do vrecka

Mäso do vrecka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.03.2018

Bordovohnedé kúsky, všelijako pokrútené, na niektorých miestach zaznamenáme stopy akéhosi korenia. Z diaľky dokonca môžu pripomínať akési narezané handry. No dáme si ich do úst a zaleje nás slastný pocit. Zrazu je z nás lovec, kráľ tvorstva.

Smotanový sneh

Smotanový sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.02.2018

Je najmladší zo všetkých talianskych syrov, no žne po celom svete najväčšiu slávu. Pričom mnohí by sa vedeli sporiť, či je to vôbec syr. Bez neho si neškrtne v kuchyni ani jeden cukrár. Ženy sa zasnívajú, stačí ho len vysloviť. Mascarpone.

Hlava kučeravá

Hlava kučeravá

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.02.2018

Zelenina, na ktorú sa ustavične zabúda. Aj my sme si na ňu spomenuli až teraz. A pritom odnepamäti patrila medzi základné suroviny európskej výživy. U nás dokonca prerazila aj do kultivovaných nadávok. Keď niekoho niekam poslať, tak do kelu.

Červený zamat

Červený zamat

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.02.2018

Menčester a zamat, horlia všetci módni štylisti túto zimu. A my epikurejci také rady berieme smrteľne vážne. Krásny biely menčester nás čaká na lyžiarskych svahoch, no a zamat, ten nám bohato zastúpi torta, ktorá sa tradične podáva na svätého Valentína.

Chuťovky šampiónov

Chuťovky šampiónov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.02.2018

Opäť je to tu. Človek sa znova bude musieť mesiac pozerať na tie vyšportované telá v obtiahnutých kombinézach, klásť si pred telkou a misou s čipsami zas a znova tú istú otázku: čo tí olympionici vlastne jedia? A jedia vôbec?

Potešenie z Benátok

Potešenie z Benátok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.01.2018

Je mramorovo fľakaté, šťavnaté a omamné až strach. Číha na nás z taniera ako dajaké exotické zviera, na povrchu dýcha tmavá hebká pokožka z vlhkej vrstvy kakaa, vo vnútri vášeň. Zaboríme doň dezertnú lyžičku a sme stratení, niet návratu späť. Tiramisu.

Vráskavá pilulka

Vráskavá pilulka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.01.2018

Je malá, zhúžvaná ako storočná starenka a podľa všetkého aj rovnako húževnatá. Nájdeme ju učupenú v spodných regáloch špecializovaných obchodov na zdravú výživu. V Japonsku sa kladie na kopček uvarenej ryže, aby pripomínal vlajku s vychádzajúcim slnkom. Naložená japonská slivka – umeboši.