Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Biela

Biela

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.05.2017

Jedna z najdôležitejších potravín, ktorá sprevádzala a čiastočne aj formovala celú našu civilizáciu. Je matkou tisícky iných maškŕt a základných surovín v kuchyniach od Ázie až po Ameriku. Vyzdvihované, opradené mýtmi aj zatracované, no stále prítomné – mlieko.

Žirafka

Žirafka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.05.2017

Sezóna medvedieho cesnaku sa pomaly končí, no netreba si hneď zúfať. Ak totiž neprestaneme chodiť do lesa, možno natrafíme na skutočný poklad. Môžeme totiž nájsť prvú jarnú hubu, skutočnú pochúťku nad pochúťky, naozajstný skvost. Volá sa smrčok obyčajný.

Sprisahanie!

Sprisahanie!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.04.2017

Žijeme dobu konšpiračnú. Všade, kam sa človek pozrie, samé fantastické príbehy plné zloduchov, ktorí to tu celé majú pod palcom. Sedia za prestretým stolom a dumajú, či radšej vakcinovať alebo práškovať. Všetečnejších čitateľov možno zaujíma, čože majú na tom stole. Nuž, jednoznačne glutaman.

Kyslá klasika

Kyslá klasika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.04.2017

Na prvý pohľad nič zvláštneho, obyčajná posekaná tráva. Tvarovo niečo medzi špenátom, mangoldom a púpavou. No keď si ho dáme do úst, ihneď pocítime, ako nám zrazu začne od kyslosti tvrdnúť sánka. Tak ostro chutí šťaveľ, štiav či kyslička.

Rozkvitnuté sirupy

Rozkvitnuté sirupy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.04.2017

V súčasnom kulinárskom svete vládne nový ošiaľ. Siahať výhradne po lokálnych surovinách vymysleli už slow-foodisti, no tento trend pokračuje v hľadaní naozaj unikátnych miestnych chutí, ideálne, keď sú aj tradičné. Skorá jar je pre ne u nás ako stvorená.

Syrový výprask

Syrový výprask

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.04.2017

Máme tu posledné pôstne pokušenie. Nenápadné, zakrádajúce sa, no o to silnejšie. Nie je z mäsa, nie je to ani sladká maškrta. No aj tak dokáže spustiť bezuzdné záchvaty obžerstva. Čo takto otvoriť polkilové vrecko oravských korbáčikov, hm?

Bretónsky diabol

Bretónsky diabol

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.04.2017

Máme tu druhé pôstne pokušenie a tentoraz to naozaj nebude ľahké. Na prvé počutie to niektorým bude znieť čudne, no kto ho ochutnal, vie, že odolať mu, to chce skutočne pevné odhodlanie. Čo takto dať si slaný karamel?

Pruhovaná neresť

Pruhovaná neresť

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.03.2017

Čo by to bol za pôst bez poriadneho pokušenia? Pre tých, čo to s ním myslia skutočne vážne, máme pripravené tri tvrdé skúšky. Aby bolo jasné, že to nebude prechádzka ružovým sadom, začneme poriadne zostra: Čo takto dať si slaninu? Hm?

Vavrín: Skromné korenie so slávnou minulosťou

Vavrín: Skromné korenie so slávnou minulosťou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.03.2017

Igor Matovič sa pri oznámení kandidatúry za prezidenta prirovnal k bobkovému listu. Tak vám pripomíname, čo je naozaj bobkový list.

Bez mäsa

Bez mäsa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.03.2017

Ľudia si dokážu odopierať všakovaké pochúťky odnepamäti. Či už sú to cukrovinky, alkoholické nápoje alebo bravčové. Robia to najmä z religióznych dôvodov. Najstaršou a  najrozšírenejšou pôstnou praxou spomedzi všetkých je odopieranie si potešenia z mäsa, čiže vegetariánstvo.