Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Dieťa Francúzskej revolúcie

Dobré jedlo: Dieťa Francúzskej revolúcie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.05.2024

Málokto sa nad ním pozastavuje, považuje sa všeobecne za najmilšiu syrovú delikatesu. Majú ho radi malí aj veľkí, pokiaľ nejde o riadne vyzretý originál. Okrúhly chlpatučký biely disk, pôsobí tak nežne, že človek má chuť ho poškrabkať za ušami. Camembert.

Dobré jedlo: Kalábrijský oheň

Dobré jedlo: Kalábrijský oheň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.05.2024

Akoby sa s ňou v poslednom čase vrece roztrhlo. Kamkoľvek človek vkročí, či je to pizzeria, alebo reštaurácia so stredomorským zameraním, je tam a číha na nevedomých a zvedavých. Za nevinne znejúcim slovom, evokujúcim Blízky východ, sa skrýva pasca – nduja (čítame nduja).

Dobré jedlo: Tisíc a jeden nos

Dobré jedlo: Tisíc a jeden nos

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.05.2024

Vyzerá ako malá sopka. Dômyselný kónický tvar, dôstojné vyžarovanie. Má v sebe niečo vznešené, tušíme, že do jeho vzhľadu sa vpísali tisícročia. Jeho meno označuje nielen tradičnú prípravu, ale aj samotnú nádobu, v ktorej sa jedlo pripravuje. Tajine (čítame tažin).

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.05.2024

Vojdeme do tej najsnobskejšej reštaurácie v Paríži. Usadíme sa podľa etikety, rozprávame ticho a pokojne, aristokrati predsa nezvyšujú hlas. Odmietneme menu, preč s takou taľafatkou! A potom si s úsmevom a zadosťučinením vypýtame na večeru Entrecôte Café de Paris.

Dobré jedlo: Pizza Kanada

Dobré jedlo: Pizza Kanada

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.04.2024

Máločo z gastronomického sveta vytvára toľko kontroverzie a emócií ako práve toto jedlo. Jedni ho milujú, ostatní by ho nevzali do úst. Niektorí hovoria o urážke, iní volajú rovno po zákaze. Patrí medzi pochutiny, ktoré dokonca vyvolali diplomatickú roztržku: pizza Hawaii.

Dobré jedlo: Citrón z Tibetu

Dobré jedlo: Citrón z Tibetu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.04.2024

Dnes sa skloňuje skoro v každom menu lepšej reštaurácie. Keď ho nenájdeme ako zaujímavú a záhadnú ingredienciu pri hlavných jedlách, určite si na nás počká pri miešaných nápojoch. V poslednom čase sa s ním roztrhlo vrece. Záhadné yuzu.

Dobré jedlo: Známy Francúz

Dobré jedlo: Známy Francúz

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.04.2024

Mnohí ho istotne mali na tanieri, nevediac, že pochádza z takej gurmánsky preslávenej krajiny. Jeho chuť je veľmi známa aj preto, že kombináciu vývaru, smotany a opražených kúskov mäsa máme aj v našom perkelte. Hovoríme o francúzskom fricassée (čítame frikasé).

Dobré jedlo: Od kosti

Dobré jedlo: Od kosti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.03.2024

K Veľkej noci jednoducho patrí. Niekto sa pýši domácou výrobou, iní vsadia na priemyselne spracovanú. Má na svete mnoho podôb a všade sú na ňu mimoriadne hrdí. Považuje sa za delikatesu. Jednu svetovo preslávenú sme krátky čas mali aj my: pražskú šunku.

Dobré jedlo: Najstarší olej

Dobré jedlo: Najstarší olej

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.03.2024

Máloktorý olej má takú ľahko rozpoznateľnú a charakteristickú chuť a vôňu. Dá sa povedať, že je v niektorých kuchyniach až kľúčovou zložkou. U nás ho však nájdeme najčastejšie len v podobe, ktorá sa hodí na dochucovanie. Sezamový olej.

Dobré jedlo: Na každom japonskom stole

Dobré jedlo: Na každom japonskom stole

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.03.2024

U nás na toto korenie natrafíme len málokedy, je nedostatkové a v malých orientálnych obchodíkoch dokonca vždy po niekoľkých dňoch aj vypredané. Nie je totiž až také známe, ale kto ho pozná, nakupuje, až kým sa nevypredá. Šičimi togaraši.