Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Toskánsky kútik – cantuccini

Dobré jedlo: Toskánsky kútik – cantuccini

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.08.2023

Najedli sme sa, naokolo samá krása a vrúcnosť. Každých pätnásť minút nám pristane ruka majiteľa na pleci, aby sa ubezpečil, či nám chutilo. Zrazu sa pred nami zjaví pohár s jantárovo zafarbeným vínom. A pri ňom na špeciálnom tanieri učupené cantuccini.

Dobré jedlo: Renesancia na tanieri – panzanella

Dobré jedlo: Renesancia na tanieri – panzanella

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.08.2023

Svieti v ponuke ľahkých predjedál skoro všetkých reštaurácií v Toskánku, Umbrii či Lazia, no máloktorý návštevník neznalý veci si ju objedná. Pritom ide o jednu z najchutnejších záležitostí, ktoré ponúka talianske gastronomické leto. Navyše s históriou ako remeň: panzanella.

Dobré jedlo: Pesto – pozdrav z Janova

Dobré jedlo: Pesto – pozdrav z Janova

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.07.2023

Je zelené a v mažiari vyvoláva rešpekt. Krásna smaragdová farba je taká intenzívna, že pôsobí až jedovato. Vôňa je rovnako silná a vyráža dych. No potom sa tá pasta hodí na cestoviny, rozriedi vodou a je to krása nevídaná. Pesto.

Dobré jedlo: Achilov ražeň

Dobré jedlo: Achilov ražeň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.07.2023

Napichané malé kúsky mäsa za sebou na dlhšom drevenom bodci. Pomedzi to možno poprepletané nejaké tie krúžky cibuľky či náznak papriky. No to už je rúhačský bonus. Podávajú sa s pita chlebom a dostaneme bodce zvyčajne tri. Souvlaki.

Dobré jedlo: Ryby, rybky, rybičky

Dobré jedlo: Ryby, rybky, rybičky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.07.2023

Každý ich už určite minimálne videl, kto ich ochutnal, nikdy na ne nezabudol. Sú totiž také delikátne, až strach. Jediné, čo našinca môže odradiť, je, že sa jedia celé, aj s vnútornosťami. Riečne sa volajú grundle, pri mori zas girice.

Dobré jedlo: Dakos, krétsky chlebíček

Dobré jedlo: Dakos, krétsky chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.07.2023

Kto zavítal na Kréte niekedy do obchodu, určite ho okrem veľkorysého pultu s jogurtami zaujali aj preplnené pulty určené na pečivo. Neboli tam však chleby, ale čudné igelitové vrecká s okrúhlymi sivastými suchármi. Miestni z nich vyrábajú dakos.

Dobré jedlo: Cukrík na paličke – obyčajná lízanka

Dobré jedlo: Cukrík na paličke – obyčajná lízanka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.06.2023

Je tu koniec školského roka, pred nami prázdniny plné kúpalísk, kolotočov, cirkusov a pútí. Všade sa nachádza za priehrštie sladkostí, ktoré lákajú a vábia. Medzi nimi sa na prvom mieste vyníma jedna maškrta, tá najstaršia – obyčajná lízanka.

Dobré jedlo: Granita, sopečný sneh

Dobré jedlo: Granita, sopečný sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.06.2023

Všetci si teraz zaslúžime trochu vydýchnuť. Pocítiť na tvári slnečné lúče a cez prižmúrené oči pozorovať lenivé rozpálené mesto, nenápadnú krásu jeho zákutí. Všetci si teraz zaslúžime trochu Sicílie. Morský vzduch, pestré okenice, hlučnú vravu a granitu.

Dobré jedlo: Tavené mlieko – kajmak

Dobré jedlo: Tavené mlieko – kajmak

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.06.2023

Všetci si to z detstva pamätáme: sedíme na stoličke a očami hypnotizujeme pohár. Nemáme ho radi. Je plný prevareného mlieka s kožou na povrchu. Strasie nás. Kto by vtedy tušil, že z tej kože sa vyrába taká delikatesa? Kajmak.

Gulyás znamená kovboj

Gulyás znamená kovboj

.marian Jaslovský .lifestyle .dobré jedlo 09.06.2023

Ľudovít Kossár je človek, s ktorým vždy konzultujem, keď sa potrebujem o gastronómii radiť seriózne. Nadšenec, ktorý si po štúdiu histórie na FFUK už ako zrelý muž išiel ešte spraviť učňovku, odbor kuchár, aby sa naučil variť „naozaj“. Zberateľ, ktorý má 600 kuchárskych kníh. A v neposlednom rade skvelý spoločník na rozhovor. Tak tu je.