Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.opera
Od Evy po Evu

Od Evy po Evu

.michaela Mojžišová .kultúra .opera 27.10.2019

Progresívna, objaviteľská, otvorená. Ale tiež predčasne narodené dieťa či prestupná stanica talentov. Majiteľka týchto prívlastkov, banskobystrická Štátna opera, oslavuje okrúhle šesťdesiate narodeniny novou premiérou opery Eva.

Bravissimo Rossini

Bravissimo Rossini

.elena Akácsová .kultúra .opera 01.09.2019

Roky som čítala chvály na letný operný festival v Pesare. Páčila sa mi tá kombinácia opery, Jadranského mora, talianskeho jedla a vína a rastúca komunita slovenských rossiniovských nadšencov okolo. Tak som sa pridala.

O pílkach a flintách v opere

O pílkach a flintách v opere

.michaela Mojžišová .kultúra .opera 30.06.2019

Hovorí sa: každý chvíľku ťahá pílku. V uplynulej slovenskej opernej sezóne svedomito „pílili“ obe operné divadlá v regiónoch, Štátne divadlo Košice aj Štátna opera Banská Bystrica. Prvá národná scéna sa zariadila podľa iného idiómu: hodila flintu do žita.

.týždeň

Operné vášne a krásny spev

.michaela Mojžišová .kultúra .opera 07.05.2018

Banskobystrická opera sa nikdy nebála siahnuť po málo známych dielach, hoci jej ich uvedenie nezaručovalo plnú sálu. Najnovšia inscenácia opery La Gioconda sa však zdá odsúdená na divácky úspech.

Puccini alebo Rossini?

Puccini alebo Rossini?

.michaela Mojžišová .reportáže .opera 03.09.2017

Keď v lete slovenská opera vyhlási uhorkovú sezónu, začína sa v Európe veľké festivalové hodovanie. Voľba destinácie sa zväčša odvíja od hudobných preferencií a finančných možností operného fanúšika. Tie cenovo dostupnejšie, navyše kombinovateľné s inými pôžitkami, hľadajte v Taliansku.

Exkluzívne barokové menu

Exkluzívne barokové menu

.michaela Mojžišová .kultúra .opera 19.03.2017

Varenie z príliš exkluzívnych ingrediencií sa v divadle spája s rizikom – ak nezafungujú, sklamanie je o to väčšie. Arsilda však očakávania naplnila vrchovato. Tri večery sa v SND servírovalo výnimočné menu – famózne v chuti aj vo vôni, v zvuku aj v obraze.

  •