Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
Je tu nový mečiarizmus, alebo niečo horšie?

Je tu nový mečiarizmus, alebo niečo horšie?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma 11.10.2024

Slovensko po voľbách v roku 1992 a Slovensko po voľbách v roku 2024 sú si v mnohom podobné. Hrubosť v povahe moci, odpor k slobodnému svetu, neúcta k právnemu štátu a jeho inštitúciám sa nápadne podobajú. Alebo je to horšie?

Ivan Mikloš: Ako nám populisti režírujú úpadok

Ivan Mikloš: Ako nám populisti režírujú úpadok

.ivan Mikloš .komentáre .téma 11.10.2024

Viacerí komentátori, analytici a experti rozoberajú z rôznych uhlov podobnosti, ale aj odlišnosti politiky dvoch doteraz najúspešnejších slovenských politikov, Mečiara a Fica. Každý z nich vyhral voľby štyrikrát, prvý bol premiérom trikrát, druhý je ním už štvrtýkrát, ale kým prvý už v politike dávno skončil, druhý sa ešte zjavne nepoberá.

Miroslav Wlachovský: Od New Yorku cez Duklu k Užhorodu

Miroslav Wlachovský: Od New Yorku cez Duklu k Užhorodu

.miroslav Wlachovský .komentáre .téma 11.10.2024

Každý rok v septembri sa v New Yorku koná veľký festival diplomacie zvaný Valné zhromaždenie OSN. Zúčastňujú sa na ňom prakticky všetky štáty. Mal som tú česť zúčastniť sa minulý rok v delegácii prezidentky SR Zuzany Čaputovej a mal som možnosť aj vystúpiť v Bezpečnostnej rade OSN.

Rastislav Šenkirik: Dostávame sa tam, kam sa Mečiar a jeho ministri nikdy neodvážili

Rastislav Šenkirik: Dostávame sa tam, kam sa Mečiar a jeho ministri nikdy neodvážili

.rasťo Šenkirik .komentáre .téma 11.10.2024

Zavolal som Rastislavovi Šenkirikovi, ktorý v kultúre pracoval celý život, aby nám pripomenul, ako postupoval Mečiar pri krádeži kultúry, a porovnal toto obdobie so súčasnosťou. Nevedel som, či to bude rozhovor alebo či citáty použijem v článku. Napokon som zaznamenal súvislý monológ, ktorý stačilo dať prepísať umelej inteligencii a trochu zeditovať. (Marian Jaslovský)

Martin Huba: Milý Buty

Martin Huba: Milý Buty

.martin Huba .komentáre .téma 04.10.2024

Shakespeare. Kráľ Lear: „S plačom sme sa narodili, len čo sme sa vzduchu nadýchli, už sme vrešťali. Plačeme pri narodení – že sme prišli na veľkú scénu bláznov!“

Miloslav Luther: Niečo o Martinovi

Miloslav Luther: Niečo o Martinovi

.miloslav Luther .komentáre .téma 04.10.2024

Spoznal som ho v čase, keď ešte pracoval ako terapeut v protialkoholickej liečebni. Našťastie nie ako jeden z jeho klientov, aj keď sa vtedy pilo usilovne, ale pri spoločnom písaní scenára filmu Skús ma objať. V trojici s nebohým Marošom Puobišom, renomovaným dramaturgom, sme adaptovali Martinovu poviedku Osobe milej a srdcu blízkej o ľudských traumách v časoch rozpadávajúcej sa totality.

Boris Strečanský: Moje stretnutia s Martinom

Boris Strečanský: Moje stretnutia s Martinom

.boris Strečanský .komentáre .téma 04.10.2024

S Martinom som sa prvýkrát stretol ako študent (on si to asi nepamätá) koncom osemdesiatych rokov v budove Filozofickej fakulty UK na Šafárikovom námestí v posluchárni na piatom poschodí na seminári organizovanom neortodoxnými sociológmi z Katedry sociológie (pravdepodobne) Ivetou Radičovou, Soňou Szomolányiovou a Vladom Krivým.

Peter Zajac: Sme odkliati?

Peter Zajac: Sme odkliati?

.peter Zajac .komentáre .téma 04.10.2024

Rok 1989 je podnes annus mirabilis, rok zázrakov. Štvrtok 23. novembra, druhý deň mítingov na Námestí SNP, vystúpil Martin Bútora a povedal:

Petr Pithart: Doktor z Čechova

Petr Pithart: Doktor z Čechova

.petr Pithart .komentáre .téma 04.10.2024

Jsou mezi námi pouhé tři a půl roků. Co je to, vzhledem k tomu, že ani ty, ani já jsme na směru našich cest nikdy nic neměnili! Nic je to! Tedy pokud jde o hlavu; těla si mohou za tu dobu s námi pořádně pohrát… Nepřeji ti to!

Ivan Marton: Spolužiak z fakulty

Ivan Marton: Spolužiak z fakulty

.ivan Marton .komentáre .téma 04.10.2024

Písal sa apríl 1965. Na pôde Vysokoškolského výboru ČSM na Filozofickej fakulte UK sa ako jeho nový člen zoznamujem s o polroka starším poslucháčom Katedry filozofie, pôvabne ráčkujúcim Martinom Bútorom. Dodatočne zisťujeme, že sme obaja približne v rovnakom čase navštevovali strednú školu P. Jilemnického v bratislavskom Starom Meste. Dosť na tom, že naše životné príbehy sa v tej chvíli osudovo pretli a ostávajú pevne do seba zakliesnené už desiatky rokov.