Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
.týždeň

Chaos v historickom vedomí

.dušan Kováč .časopis .téma 23.08.2014

Spomínam si na jednu epizódu z roku 1995. Koncom augusta sa v kanadskom Montreali konal svetový kongres historikov. Vtedajší slovenský veľvyslanec v Kanade Anton Hykisch nás vtedy pozval do Ottawy na recepciu, ktorá sa mala konať pri príležitosti štátneho sviatku SR. Keď som prišiel na recepciu, sedel tam už Jozef Kirschbaum, niekdajší generálny tajomník HSĽS. Zvítal som sa s ním a povedal som mu, že ma teší, že už aj on oslavuje SNP.

.týždeň

SNP – čo pre nás znamená?

.časopis .téma 23.08.2014

Pri príležitosti 70. výročia Slovenského národného povstania si opäť raz vypočujeme zopár prejavov a v nejednom z nich to bude opäť dunieť prázdnotou a dávnymi lžami. Už sme si za tých 70 rokov zvykli. Ale možno sme si zvyknúť nemali.

.týždeň

Späť do Grécka

.eva Čobejová .časopis .téma 09.08.2014

Grécko sa vrátilo do prvej päťky TOP letných destinácií Slovákov. Pred tromi rokmi aj slovenskí dovolenkári, podobne ako napríklad Nemci, volili namiesto Grécka radšej dovolenku v Turecku či Bulharsku.

.týždeň

Bolo to barbarstvo

.časopis .téma 02.08.2014

Rozhovor s opátom kláštora premonštrátov v Jasove Martinom Štrbákom o babylonskom zajatí rehoľníkov a „čudnom“ 20. storočí.

.týždeň

Oživené dejiny

.časopis .téma 02.08.2014

Je čas prázdnin a dovoleniek. V tomto období navštevujeme v oveľa väčšej miere ako inokedy kultúrne pamiatky. Prinášame vám príbehy štyroch z nich. Všetky sú príkladne obnovené, alebo sa postupne obnovujú, a získali aj titul Kultúrna pamiatka roka.

.týždeň

Keď podnikatelia suplujú štát

.lukáš Krivošík .časopis .téma 27.07.2014

Slovensko má prezidenta, ktorý po úspechu v biznise vybudoval pozoruhodný charitatívny projekt. Spoluzakladateľ jednej z našich najúspešnejších firiem zakladá nadáciu, ktorá vyhlásila vojnu korupcii. Môžu tieto príklady strhnúť slovenských podnikateľov k novej vlne dobročinných aktivít?

.týždeň

Treba to robiť rozumne

.jozef Majchrák .časopis .téma 20.07.2014

Rozhovor s Ľubomírom Okruhlicom, riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí a výborným ultrabežcom.

.týždeň

Ak chceš, tak bež

.jozef Majchrák .časopis .téma 20.07.2014

Sú starí aj mladí, vychudnutí, ale aj pri tele. Niektorí majú na tvári úsmev, iní, naopak, vyzerajú, akoby sa blížila ich posledná hodina. Dajú sa stretnúť na chodníkoch veľkých miest, ale aj na stratených lesných cestičkách. Najmä ich je však čoraz viac. Sú to bežci.

.týždeň

Netýka sa to iba Rómov

.časopis .téma 05.07.2014

Rozhovor s kultúrnym antropológom z Prešovskej univerzity a spoluautorom Atlasu rómskych komunít Alexandrom Mušinkom o skúsenostiach s rómskymi starostami.

.týždeň

Šeralo bez vzdelania?

.časopis .téma 05.07.2014

Slovo z nadpisu znamená po rómsky starosta. Na Slovensku máme podľa Atlasu rómskych komunít dvadsaťosem rómskych starostov. Niektorí sú negramotní a neschopní vykonávať túto funkciu, iní, naopak, šikovní. Ukážeme si obidva póly. Prvý je v obci Žehra, druhý v Nitre nad Ipľom.