Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
.týždeň

Quentinnatural

.vladimír Palko .časopis .téma 27.01.2013

V minulosti som sa vyjadroval o tvorbe Quentina Tarantina s dešpektom. Veď dnes je to tak isto, ale vinu čiastočne presúvam z Tarantina na dobu, v ktorej žijeme.

.týždeň

Mýtus o Tarantinovi

.juraj Malíček .časopis .téma 27.01.2013

Quentin Tarantino ešte nestihol mať 50 rokov, ale už je žijúcim klasikom kinematografie. Oslavovaným aj zaznávaným, ale klasikom. Ako sa to stalo?

.týždeň

Podivuhodný triumf Schwarzenberga

.pavel Kosatík .časopis .téma 20.01.2013

Prezidentské volby v České republice patrně vyhraje Karel Schwarzenberg. Jeví se jako větší demokrat než Miloš Zeman a kromě jiného slibuje ukončit husitsky antievropský Klausův experiment, potud je to dobrá zpráva.

.týždeň

Kto na Hrad?

.jozef Majchrák .časopis .téma 20.01.2013

Česi si prvýkrát volia prezidenta priamo. Vyrovnaný súboj dvoch politicky „ťažkých váh“ je tým najzaujímavejším z možných. Polarizuje národ na pravicu a ľavicu, na veľké mestá a zvyšok krajiny, na muža minulosti s tieňom Šloufa a muža prítomnosti s tieňom Kalouska. Aký prezident by bol Karel Schwarzenberg? A aký Miloš Zeman?

.týždeň

Jeden sa vzoprel, druhý neuškodil, o treťom škoda reči

.časopis .téma 12.01.2013

Mojím životom prešlo osem prezidentov: Gottwald, Zápotocký, Svoboda, Husák, Havel, Kováč, Schuster a Gašparovič. Vlastne ich bolo deväť. Tým deviatym bola takzvaná kolektívna hlava štátu. V nej sa však koncentrovala vôľa jediného muža - Vladimíra Mečiara, ktorý bol v tom čase premiérom a tejto „hlave" predsedal.

.týždeň

Čakanie na Godota?

.jaroslav Daniška .časopis .téma 12.01.2013

Ako by mal vlastne vyzerať dobrý prezident? Po skúsenostiach s Ivanom Gašparovičom, ale aj so započatou tradíciou priamo i nepriamo zvolených slovenských prezidentov, sa zdá, že najskôr treba obhájiť samotnú otázku.

.týždeň

Morálne na dne

.martin Hanus .časopis .téma 12.01.2013

Ivan Gašparovič sa mohol zapísať do pamäti ako dosiaľ najnevýraznejší slovenský prezident. Napokon sa stal karikatúrou toho najhoršieho, čo sa v slovenskej politike nachádza – je to síce v jeho kariére prekvapivý, no plne zaslúžený zvrat.

.týždeň

Nie som tu na to, aby som robil cenzúru

.marek Vagovič .časopis .téma 06.01.2013

Hovorí, že knihy o slovenskom štáte, ktoré napísali historici ÚPN, sú objektívne. Nechápe, prečo mu vyčítajú, že zamestnal Jána Bobáka. „Ján Langoš predsa zakladal tento ústav s bývalými komunistami,” tvrdí predseda Správnej rady ÚPN Ivan Petranský.

.týždeň

Od Langoša kam?

.marek Vagovič .časopis .téma 06.01.2013

Môžete mať dobre poskladaný tím, bez charizmatického lídra však často nič nedosiahnete. Ivan Petranský nie je formát Jána Langoša: napriek tomu mohol mať ÚPN pod jeho vedením oveľa lepší kredit.