Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
.týždeň

Ako lepšie zaplatiť kvalitných učiteľov?

.michal Rehúš .časopis .téma 25.11.2012

V aktuálnej diskusii o zvyšovaní platov učiteľov zaznela – a hneď aj rýchlo zanikla – požiadavka ministra financií Petra Kažimíra, aby sa platy nedvíhali plošne, ale podľa výkonu učiteľa.

.týždeň

Dobrá práca pre vydaté ženy s deťmi

.eva Čobejová .časopis .téma 25.11.2012

Školy sú pre istú skupinu žien naozaj dobrým zamestnávateľom. Vidno to napríklad na tom, ako v školách pribúdajú ženy s pôvodne nepedagogickým vzdelaním, často vidno napríklad titul Ing. Ide o ženy, ktoré sa o učiteľstvo začali zaujímať až v momente, keď si založili rodinu.

.týždeň

Zachráňme učiteľov

.martin Hanus .eva Čobejová .jozef Majchrák .časopis .téma 25.11.2012

Ste muž, žijete vo veľkom meste, kde platíte vysokú hypotéku za panelákový byt, ste živiteľom rodiny, no napriek tomu chcete ostať učiteľom, lebo táto práca je vám nadovšetko blízka. Asi to poznáte – pre vašich známych a priateľov ste idealistický blázon. Ale už nastal čas, aby sa to začalo meniť.

.týždeň

Faustiáda

.peter Zajac .časopis .téma 17.11.2012

Jonáš Záborský platil v slovenskej literatúre dlho za národného hriešnika. Vladimír Mináč ho dokonca označil za profesionálneho prebehlíka. Až Oskár Čepan o ňom napísal, že je najpevnejším orientačným bodom slovenskej literatúry tretej štvrtiny devätnásteho storočia. Významná časť Záborského diela ostávala dlho neznáma. Jeho súborné dielo vyšlo knižne prvý raz v roku 1954, takmer sto rokov od vzniku.

.týždeň

Veľký sebaironik

.eva Čobejová .časopis .téma 17.11.2012

Záborský bol síce ctižiadostivý človek túžiaci po uznaní, ale občas si volil pseudonymy. Svoju prvú významnú báseň ódu Na Slováku podpísal menom N. Magurský. V roku 1864 v almanachu Lipa vydal svoje divadelné hry Odboj zadunajských Slovákov a Arpádovci – pod pseudonymom Vojan Josifovič. Na stránke zaborsky.blogspot.sk, ktorá prináša podrobné informácie o Záborskom a jeho diele a ktorú pripravuje Timotej Kubiš, sa uvádzajú aj ďalšie pseudonymy: Filip Konôp, Parabola Drotár Fedor, Brindza Jánoš, Jano Metla, Füldenstein, Vilibald Graf von Habenichts Titularkaiser von Babylon und expectativer König der Republik Pohlen.

.týždeň

Pod prachom

.timotej Kubiš .časopis .téma 17.11.2012

Prečítal som stovky kníh, ale zďaleka som nečítal všetko. Knihy si treba vyberať. Jednak preto, aby sme stihli prečítať to, čo chceme, a hlavne preto, že knihy nás menia a treba si dávať pozor na to, čo čítame. Sú autori a knihy, na ktoré si nebudem chcieť nájsť čas nikdy. Na druhej strane, je veľa autorov, od ktorých chcem prečítať všetko, alebo som už prečítal takmer všetko, čo napísali, alebo všetko, čo bolo vydané tlačou.

.týždeň

Jonáš Záborský proti všetkým

.eva Čobejová .časopis .téma 17.11.2012

Ctižiadostivý, sebastredný, pracovitý a v spore takmer s celou svojou generáciou. Jeho konkurentom nebol nikto menší ako Ľudovít Štúr či Jozef M. Hurban. Nepodľahol ich charizme, kritizoval ich, sporil sa s nimi, a stal sa tak outsiderom štúrovskej doby. Napriek tomu neupadol do zabudnutia a dnes je možno zaujímavejší ako mnohí z tých, ktorí ho vysmievali. Narodil sa pred dvesto rokmi. Jonáš Záborský.

.týždeň

Pohľad slovenského liberála z Washingtonu

.juraj Droba .časopis .téma 11.11.2012

Americké prezidentské voľby majú pre mňa veľké čaro. Už štvrtýkrát za sebou som sa vrátil do Washingtonu, aby som ich pozoroval v priamom prenose.

.týždeň

Ako to vidia konzervatívci

.jaroslav Daniška .časopis .téma 11.11.2012

Republikáni prehrali druhé prezidentské voľby po sebe, zdá sa, že „pravicový národ“, ako ešte pred pár rokmi nazval britský Economist Ameriku, akosi nevie prísť pravici na chuť. Čo sa deje?

.týždeň

Nová Amerika?

.štefan Hríb .časopis .téma 11.11.2012

Čo rozumné sa dá povedať o voľbách, v ktorých dvoch lídrov delí jedno percento? Keby Romney získal o stotinu viac, bola by to už iná Amerika? Aký trend je vôbec možné dohľadať v takto dlhodobo ostro rozdelenej krajine? Nie je Obamov tesný triumf skôr vecou momentálnej nálady, krajšieho úsmevu či dokonca náhody (hurikán Sandy), než hlbinnej zmeny Ameriky?