Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
.týždeň

Delta sa mi páči aj nepáči

.časopis .téma 23.09.2012

Rozhovor s rumunským Slovákom Jánom Uramom (84) z mesta Tulcea o tom, ako bol najprv vojenským, neskôr civilným námorníkom na Dunaji.

.týždeň

Som ním uchvátený už od detstva

.časopis .téma 23.09.2012

Rozhovor s reportérom a bývalým lodníkom Vladimírom Kampfom o úpadku dopravy na Dunaji a pripravovanom dokumentárnom filme.

.týždeň

Dva roky na Dunaji

.michal Hvorecký .časopis .téma 23.09.2012

Moje zahraničné spisovateľské kolegyne a kolegovia mi často hovoria, že mám životopis, aký sa v literatúre vyskytuje už naozaj zriedkavo a trocha mi ho aj závidia. Ja zasa im závidím štedro dotovaný systém podpory tvorby, o akom u nás môžeme len snívať. Vystriedal som množstvo bizarných povolaní. Bol som pomocný kuchár v reštaurácii vo švédskom obchode s nábytkom. Robil som sekretárku, umýval riady, predával v supermarkete, lepil plagáty pre undergroundový klub, organizoval podujatia s alternatívnou hudbou. A dva roky som pracoval na Dunaji. Oficiálne som bol Program Director, ale realita vonkoncom nepripomínala riadiacu funkciu. Tam sa aj upratovačka nazývala Director of Housekeeping.

.týždeň

Komu patrí Dunaj?

.martin Hanus .časopis .téma 22.09.2012

Rieka, ktorá spája. Germánsky svet, Slovanov, Maďarov aj Románov, dokopy desať krajín. Rieka, ktorá spája, ale predsa rozdeľuje. Na jej začiatku sa miestni nevedia dohodnúť, kde je vlastne prameň. Na jej konci zas rozdeľuje ľudí na tých, čo profitujú a tých, čo vymierajú.

.týždeň

Majú veľké egá

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .téma 15.09.2012

Rozhovor s primátorom Trenčína Richardom Rybníčkom o tom, ako by sa pravica mohla dostať z krízy.

.týždeň

Kysucká pravica?

.jaroslav Daniška .časopis .téma 15.09.2012

Slovenská spoločnosť sa v uplynulých rokoch prudko zmenila. Demograficky, kultúrne, nábožensky aj politicky. Lepšie povedané, kultúrne a spoločenské zmeny majú svoje politické dôsledky. V Bratislave, ktorá bola kedysi hlavnou baštou pravice (čo bol na európske pomery pomerne zriedkavý jav), vyhral posledné voľby ľavicový Smer. Primátorom mesta je ľavičiar Milan Ftáčnik. Mesto si žiada čoraz liberálnejšiu pravicu a predstava, že by primátorom hlavného mesta mohol byť tradičný katolík z KDH, je už zrejme takmer nereálna. Znamená to dve veci: buď sa pravica prispôsobí liberálnej Bratislave, alebo sa jej ako svojej doterajšej bašty vzdá a pôjde za konzervatívnejšími voličmi. Niečo podobné sa v minulosti udialo v Spojených štátoch amerických.

.týždeň

Zrodí sa nová pravica?

.jozef Majchrák .jaroslav Daniška .časopis .téma 15.09.2012

Pol roka vlády Roberta Fica ukazuje pomerne prekvapivý problém. Slovensku chýba pravica.

.týždeň

Český a slovenský trh je pre mňa primalý

.časopis .téma 09.09.2012

Slovenský raper Rytmus o jeho ceste z hiphopového undergroundu na vrchol hudobného šoubiznisu. „Hip-hop som nikdy robiť neprestal,“ tvrdí.

.týždeň

Hip-hop u nás propaguje aj Nigérijčan

.marek Vagovič .časopis .téma 08.09.2012

Keď sa začalo dariť rapu na Slovensku, prosperovali aj obchody s hip-hopovým oblečením. Aj našinci chcú totiž nosiť to, čo ich obľúbené hviezdy. Keď opadol prvý boom, klesol záujem aj tržby.

.týždeň

Luzer: Na Rytmusa nebudem vyhadzovať peniaze

.marek Vagovič .časopis .téma 08.09.2012

Od začiatku je v undergrounde a nechce na tom nič zmeniť. Kritizuje súčasnú vlnu disco, pričom tvrdí, že on nikdy neurobí žiadny kompromis. Senický raper Luzer.