Na prvé počutie to znie nelogicky, ale naozaj nemusí každý delikátny pokrm všetkým voňať. Ba naopak, v istých špecifických prípadoch je neznesiteľný kulinárny smrad úplne v poriadku.
.otázka z minulého týždňa
Máme dvojramenné váhy a súpravu závaží s celočíselnými hmotnosťami (v gramoch). Vážime tak, že predmet s neznámou hmotnosťou kladieme na jednu misku a závažia na obidve misky. Ak napríklad máme závažia s hmotnosťami 1 a 3 gramy, vieme takto odvážiť predmety s hmotnosťami 1, 2, 3 a 4 gramy. Aká je minimálna súprava závaží, ktorou dokážeme odvážiť všetky predmety s celočíselnými hmotnosťami od 1 do 1 000 gramov?
V niečom mal Freud pravdu. Čuch je skutočne jedným z výrazných spojení medzi nami a ostatnými živočíchmi na Zemi. Je to jedna z večných pripomienok našej zvieracej podstaty.
.otázka z minulého týždňa
Máme dvojramenné váhy a súpravu závaží s celočíselnými hmotnosťami (v gramoch). Vážime tak, že na jednu misku kladieme závažia a na druhú predmet s neznámou hmotnosťou. Ak napríklad máme závažia s hmotnosťami 1 a 3 gramy, vieme takto odvážiť predmety s hmotnosťami 1, 3 a 4 gramy. Aká je minimálna súprava závaží, ktorou dokážeme odvážiť všetky predmety s celočíselnými hmotnosťami od 1 do 1 000 gramov?
V tejto časti seriálu o arómach z potravinárskeho hľadiska sa pozrieme do „kuchyne“ flavoristu. Tam, kde sa pracuje s chemikáliami, kvôli ktorým nám chutí jesť.
.otázka z minulého týždňa
Dá sa z čísiel 8, 8, 3, 3 vytvoriť pomocou zátvoriek a základných aritmetických operácií (plus, mínus, krát, deleno) číslo 24? Ak áno, ako, ak nie, prečo?
Je ich málo. Nie na Slovensku, nie v Európe, je ich málo na celom svete. Dokonca až neuveriteľne málo vzhľadom na to, akým významným spôsobom ovplyvňujú chuť našej stravy. Flavoristi.
.otázka z minulého týždňa
Všetci sme sa v škole učili, že slaná voda je roztok NaCl v H2O. Všetci to teda vieme. Ale vieme to naozaj? Predstavte si, že ste sa so svojimi súčasnými vedomosťami na chvíľu ocitli na dvore Rudolfa II. Ako by ste jeho alchymistov presvedčili, že slaná voda je roztok zlúčeniny sodíka a chlóru v zlúčenine vodíka a kyslíka?
Kvantové číslo, ktorým sa rozlišujú jednotlivé druhy kvarkov, sa v angličtine volá flavor. Do slovenčiny to prekladáme buď ako chuť, alebo ako vôňa. Lenže chuť a vôňa sú dve značne odlišné vlastnosti. Takže čím sa to tie kvarky vlastne líšia?
Naozaj hlboké porozumenie Mendelejevovej tabuľke nie je možné bez kvantovej mechaniky a kvantovej mechanike naozaj hlboko podľa Richarda Feynmana nerozumie nikto. Ale to až tak nevadí, pretože dostatočne dobre jej rozumejú mnohí fyzici a chemici. Aké je teda naše kvantové porozumenie atómom a molekulám?