Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.veda
.týždeň

Závislosť

.peter Szolcsányi .časopis .veda 03.02.2008

Tak je čokoláda návyková alebo nie? Všetci „čokoholici“ sveta by prisahali, že určite áno, skeptickí vedci sú však stále na pochybách. Je pravda, že čokoláda obsahuje molekuly, ktoré by v princípe mohli spôsobovať istý druh závislosti, vierohodne sa to však zatiaľ nepodarilo dokázať.

.týždeň

Entropia

.časopis .veda 02.02.2008

Jeden zo základných zákonov termodynamiky hovorí, že entropia uzavretého systému sa buď nemení, alebo rastie. Asi najpôsobivejším dôsledkom tohto zákona je takzvaná tepelná smrť vesmíru.

.týždeň

5x o čokoláde - Účinky

.peter Szolcsányi .časopis .veda 26.01.2008

Čokoláda je nielen lahodná a chutná, ale má aj

.týždeň

Energia

.časopis .veda 26.01.2008

Energia existuje mechanická, vnútorná, elektromagnetická, atómová, jadrová a

.týždeň

Teplota

.časopis .veda 20.01.2008

Fyzikálne zákony zvykneme považovať za hlboké pravdy o

.týždeň

Výroba

.peter Szolcsányi .časopis .veda 12.01.2008

Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je vždyzelený strom pochádzajúci pôvodne z tropických nížin Brazílie. Dnes sa bežne kultivuje okolo rovníka v Južnej Amerike a Západnej Afrike, pričom najväčším producentom kakaa na svete je Pobrežie Slonoviny.

.týždeň

Rýchlosť

.časopis .veda 12.01.2008

Asi nemá veľký zmysel prieť sa o to, ktorá fyzikálna veličina je najdôležitejšia. Jednak preto, lebo základné veličiny sú vlastne všetky rovnako dôležité, a jednak preto, lebo najdôležitejšia je celkom zjavne rýchlosť.

.týždeň

Hmotnosť

.časopis .veda 06.01.2008

Z fyzikálnych veličín sa v novoročných predsavzatiach najčastejšie vyskytuje hmotnosť. Po sviatkoch lásky, pokoja, radosti a obžerstva je to celkom prirodzené. Hmotnosť si užíva svojich pätnásť dní slávy a my sa k tejto vlne zvýšeného záujmu radi pripojíme.

.týždeň

Pôvod

.peter Szolcsányi .časopis .veda 06.01.2008

Termín čokoláda (chocolate) je pravdepodobne odvodený od slova xocolatl pochádzajúceho z jazyka Nahuatl v Mexiku a v preklade znamená „horká voda“. Aztékovia si totiž čokoládu spájali s mytologickou postavou Xochiquetzal, bohyňou plodnosti.