Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Pán Fico, stav verejných financií v jednom grafe

.dáta bez pátosu .ekonomika

Poverený zostavovateľ novej vlády chce vedieť v akom stave sú verejné financie. Žargónom jeho predchodcov z OĽANO: Čo je v špajzi?

Dáta bez pátosu: Pán Fico, stav verejných financií v jednom grafe

nie je dôležitý len stav dnes (asi 10 miliárd eur draho napožičiavanej hotovosti), ale aj trend vyprázdňovania — ako sa financiám darí.

V roku 2022 rástli daňové príjmy o 12% a bežné výdavky po covide dokonca klesli medziročne o 4%. Napriek tomu krajina zaznamenala v posledných 9 mesiacoch roka 2022 deficit 2 miliardy eur.

V roku 2023 za prvých 9 mesiacov máme deficit verejných financií 4 miliardy eur, nakoľko dynamika rastu daňových príjmov klesla pod 9%, ale výdavky posilnené infláciou rástli tempom viac ako 20% medziročne.

V štvrtom štvrťroku 2023 je potrebné rátať s nárastom deficitu o 4 miliardy blízko k celoročným 7-8 miliardám eur. Okrem centrálneho štátu je v deficite Sociálna poisťovňa a pridajú sa aj samosprávy.

V prvej polovici roka 2024 je potrebné rátať so silným rastom výdavkov, minimálnym rastom výberu daní a deficit za prvých 6 mesiacov bude okolo 4 miliardy eur.

V posledných 9 mesiacoch bol deficit 4 miliardy, predtým v 9 mesačno, období 2 miliardy a najbližších 9 mesiacov skončí v deficite 8 miliárd. Tá postupnosť za tri 9-mesačné obdobia je 2 / 4 / 8 miliárd deficitu, presne ako ukazuje graf nižšie.

ČEREŠNIČKA

S deficitom v posledných 3 mesiacoch roka 2023 už ani táto, ale ani nová vláda nič nespraví. Deficit porastie tempom minimálne 1 miliarda mesačne.

BONUS

S deficitom v prvom polroku 2024 už táto vláda nepohne, lebo neprijala žiadne konsolidačné opatrenia.Nová vláda sa bude zdráhať prijať opatrenia od 1. januára 2024 a tak pôjde vývoj príjmov a veľmi pravdepodobne aj výdavkov pôvodnej trajektórii.

ZÁVER PRE PÁNA FICA

Zrovna dochádza k zlomu ako-tak akceptovateľných deficitov na „neakceptovateľné“ — 4 miliardy eur deficit za 9 mesiacov 2023 je menej ako 5% relevantného HDP za 9 mesiacov — 8 miliárd eur deficitu za obdobie október 2023 - jún 2024 je viac ako 8% relevantného HDP za dané obdobie.

Tento vývoj si do excelu dajú okrem plánovačov na Ministerstve financií aj ratingové agentúry. Signál príde rýchlo a nebude to pekné čítanie.

Ak chcete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite