Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflácia naďalej klesá, v októbri bola 7,1 %

.sita .ekonomika

Dynamika rastu cien potravín spomaľovala už siedmy mesiac, a to takmer vo všetkých sledovaných potravinových štruktúrach.

Inflácia naďalej klesá, v októbri bola 7,1 %

medziročná inflácia v októbri dosiahla 7,1 %, tempo zdražovania spomaľuje od marca tohto roka. Dvojciferný rast cien sa prejavoval podľa Štatistického úradu SR už len v troch odboroch, a to vo vzdelávaní, v reštauráciách a hoteloch a zdravotníctve. Ceny za vzdelávanie boli medziročne vyššie až o 15 %. K septembrovému rastu poplatkov v škôlkach, základných či stredných školách sa tak pridal októbrový rast vysokoškolských poplatkov.

Dynamika rastu cien potravín spomaľovala už siedmy mesiac, a to takmer vo všetkých sledovaných potravinových štruktúrach. Potraviny boli medziročne drahšie o 8,9 %. Po dvadsiatich mesiacoch sa tak rast ich cien dostal pod úroveň 10 %. Dvojciferné tempo rastu cien mal už len chlieb a obilniny. Tiež váhovo menej významné zložky potravín, ako ryby, cukor a cukrovinky a tiež koreniny a prísady. Medziročne lacnejšie boli len oleje a tuky o 8,2 %.

Rast cien v odbore bývanie a energie sa v porovnaní s októbrom 2022 zmiernil na 5,8 %. Bola to podľa úradu najnižšia hodnota od konca roka 2021. Výraznejšie spomalenie tempa rastu zaznamenali ceny v doprave hlavne vplyvom pokračujúceho poklesu cien pohonných látok, ktoré boli o 6,3 % lacnejšie ako v októbri pred rokom.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite