Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Slovenská (ne)konsolidácia financií

.dáta bez pátosu .ekonomika

Nám niekto verí, keď sľúbime, že ideme konsolidovať!?

Dáta bez pátosu: Slovenská (ne)konsolidácia financií

minulý rok (2023) napísalo Slovensko Európskej Únii v povinnom dokumente Program Stability 2023-2026, že bude konsolidovať a deficity verejných financií budú nasledovné:

  • 2024: 4% HDP
  • 2025: 3% HDP
  • 2026: 2% HDP

Program a plán schválila Národná rada a EÚ nás potľapkala po pleci. Tento rok v apríli zasadla Národná rada nad vládou predloženým Programom stability opäť, pričom sa v dokumente len o 1 rok posunuli dátumy: Program Stability Slovenska na roky 2024 - 2027.

A v každom roku sa posunuli smerom hore o 2% aj deficity:

  • 2024: zo 4% na 6% HDP
  • 2025: z 3% na 5% HDP
  • 2026: z 2% na 4% HDP

Za tri roky je to +6% HDP dlhu a vzhľadom na jeho nominálne rastúcu hodnotu (HDP 2024: asi 130 miliárd eur) hovoríme o zadĺžení naviac o 8 miliárd eur. To je posun za 1 rok. 

Ale bude horšie, lebo už v strede mája vieme, že:

  • daňové príjmy sa vyvíjajú veľmi nepriaznivo
  • výdavky sú šialene vysoké, hlavné bežné
  • kapitálové = investície (do budúcnosti) hlboko pod rozpočtom
  • deficit je v rovnaký deň ako v 2023 o 1 miliardu viac: 4,5 mld 
  • tohtoročný rozpočtovaný deficit hravo prekročíme

Existuje silný predpoklad, že takto o rok bude Slovensko predkladať Program Stability 2025 - 2028 a na roky 2025 a 2026 sa opäť posunieme ku 6%. 

Upozorňujeme, že pre Slovensko nie je hlavným problémom výška hrubého dlhu, ktorá sa ku koncu mandátu tejto vlády dostane veľmi blízko ku 100 miliardám eur. Problémom pre Slovensko je, že relatívne lacný už požičaný dlh (priemerný náklad=úrok 2,1% dnes) nahrádzame vydávanými dlhopismi s úrokom 3,5%-4,1%. A nepožičiavame si len na nové deficity, ale aj nahrádzame maturujúce (splatné) dlhopisy novo-vydávanými za tie 4%. 

Sumy platených úrokov sú v pomere k HDP obrovské a nominálne ešte odstrašujúcejšie. Percentám HDP málokto rozumie, ale 5 miliónom eur úrokov DENNE už by mohol každý rozumieť a pochopiť, že to je cesta do pekla: to sú LEN ÚROKY.

Je a bude to 150-200 miliónov mesačne, čo je hodnota jednej novej NEMOCNICE - veľkej NEMOCNICE. A túto hodnotu platíme investorom každý mesiac. Každý mesiac NEMÁME jednu stredne veľkú nemocnicu. Ale zaplatíme úroky.

Úplne najhoršie je, že v rámci naháňania rastu HDP ani EÚ nevie na krajiny EÚ dozerať, dodržiavanie previdiel vyžadovať a umožňuje nám a im a všetkým požičiavať si na „spotrebu“. Na spotrebu štátu, na spotrebu cez dávky domácnostiam a cez dôchodky seniorom. Plus platy obrovskej skupine štátom, krajmi, obcami zamestnaných aj NEproduktívnych ľudí. 

Nie je problém mať 2% rast HDP, ak štát napumpuje z dlhu do ekonomiky = do spotreby 6% HDP. Cez nové dlhy, každý rok. 

Žijeme smutnú dobu, vláda nám nehovorí pravdu, kupuje si voličov opakovane zvyšovanými platmi, dávkami, dôchodkami a v krajine sa takmer nič neivestuje. Ani do ciest, ani do mostov, ani do škôl, ani do nemocníc  myslíme: masívne. Ani do staníc, ani do letísk, ani do vedeckých parkov.

Tešiť sa môžeme len na tunel Višňové, IV. reaktor v Mochovciach, križovatku R1/D1 a hrubú stavbu jednej-dvoch nemocníc. Amen.

Zdroj: Denník N a Eurostat / EÚ

Ak viete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite