Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čerpanie starých eurofondov presiahlo sto percent, uzavrieť ešte treba sto miliónov eur

.sita .ekonomika

V Programe Slovensko 2021 - 2027 je z nových eurofondov alokovaných 12,6 mld.

Čerpanie starých eurofondov presiahlo sto percent, uzavrieť ešte treba sto miliónov eur SITA/Diana Černák

slovensko využilo zo zdrojov Európskej únie v programovom období 2014 - 2020, ktoré ešte nie je uzavreté, 14,97 mld. eur. Podľa stavu k 10. máju je to 103,21 % oproti plánovanej sume 14,5 mld. eur v desiatich programoch. Po zohľadnení fondov a kategórií regiónov je potrebné pre 100-percentné využitie alokácie administratívne ukončiť ešte 115,7 mil. eur z prostriedkov EÚ. Vyplýva to z informácie o stave implementácie eurofondov v období 2014 - 2020 a v novom období v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027, vláda ju prerokovala na štvrtkovom zasadnutí.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej besede upozornil, že počas predošlej úradníckej vlády Ľudovíta Ódora boli v rámci predošlého obdobia nadzmluvnené projekty o 363 miliónov eur, ktoré neboli ničím kryté. Týka sa to projektov v Integrovanom regionálnom operačnom programe s alokáciou 2 miliardy eur. „Nadkontrahovanie musel a musí zaplatiť štát a pritom sme takmer miliardu eur presúvali na energo pomoc,“ uviedol minister investícií.

Citoval aj vtedajšieho ministra financií Michala Horvátha, ktorý na problém kontrahovania v uvedenom programe poukázal s tým, že sa tým porušujú dva zákony. „Keby sa tieto peniaze nevyplatili mestám a obciam, vyšším územným celkom, tak by nám hrozili žaloby. Boli to peniaze na podpísané projekty,“ povedal Richard Raši. Samosprávy, prijímatelia podľa neho netušili, že sa rozdávajú europeniaze, ktoré nie sú. V súvislosti s porušením zákonov avizoval trestné oznámenie.

Od 1. novembra 2023 do 10. mája tohto roka, teda za súčasnej vlády, čerpanie starých eurofondov dosiahlo 2,7 mld. eur a úroveň vzrástla z 84,6 % o 18,6 percentuálneho bodu na spomínaných vyše 103 %. „Prebieha ešte proces administratívnych kontrol po skončenom eurofondovom období. Budú nejaké revízie, ale urobilo sa všetko v posledných mesiacoch a týždňoch, aby európske prostriedky z programového obdobia 2014 - 2020 boli vyčerpané," podotkol minister investícií. Uhrádzanie žiadostí o platbu prijímateľom formou administratívneho ukončenia bude trvať do polovice júla 2024. Richard Raši označil za zdedený problém Program rozvoja vidieka, kde čerpanie zdrojov EÚ je v úplne inom režime a na rozdiel od iných programov pokračuje do konca roka 2025.

V Programe Slovensko 2021 - 2027 je z nových eurofondov alokovaných 12,6 mld. eur. V 123 výzvach pre potenciálnych žiadateľov o nenávratný finančný príspevku boli k 10. máju sprístupnené finančné prostriedky vo výške 4,4 mld. eur, čo je zhruba 35 % % celkovej alokácie. K uvedenému dátumu bolo zazmluvnených 468 projektov v hodnote 2 mld. eur, čiže takmer 16 % z vyčlenenej sumy. Prijímateľom boli vyplatené prostriedky v objeme 208,5 mil. eur, teda 1,66 % z alokácie. Momentálne podľa ministra investícií nehrozí dekomitment, čiže zrušenie viazanosti prostriedkov a ich prepadnutie. „Napriek tomu, že čerpanie európskych peňazí má byť v roku 2025 v objeme viac ako 1,5 mld. eur a v roku 2026 v objeme viac ako 2,1 mld. eur, už teraz sme v sklze," povedal Richrad Raši. Poukázal na to, že zmluva s Európskou komisiou pre nové eurofondy bola podpísaná v roku 2022, pričom prvé výzvy boli vyhlásené až v polovici roku 2023. Počas predošlej vlády bolo vyhlásených 27 výziev, za súčasnej vlády ich je 96 výziev v sume 3,11 mld. eur, čo 3,4-krát viac ako do 31.októbra 2023. Zamluvnenie odvtedy vzrástlo o 1,5 mld. eur, čo je štvornásobne viac. Vyplatené prostriedky prijímateľom skoro za 185 mil. eur sa zvýšili takmer deväťkrát.

Vláda v súvislosti s eurofondmi uložila päť úloh. Týkajú sa vyhodnocovania aktuálne platného harmonogramu plánovaných výziev aj dodržiavania plánovaného objemu kontrahovania v zmysle schválených investičných plánov. V rámci pripravovaných návrhov revízií Programu Slovensko sa má vyžadovať súhlas riadiaceho orgánu, na rokovanie komisie pri ministerstve vnútra treba predložiť návrh na presun alokácie na podporu integrácie migrantov, v Programe rozvoja vidieka má byť vypracovať akčný plán opatrení.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite