Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Lacnejšia ropa — veľmi dobré správy pre nás, veľmi zlé pre Rusko

.dáta bez pátosu .ekonomika

Sankcie fungujú. Okrem neplánovaných deficitov kryje Rusko diery vo financiách z Fondu bohatstva, kde ostáva menej ako polovička likvidných prostriedkov.

Dáta bez pátosu: Lacnejšia ropa — veľmi dobré správy pre nás, veľmi zlé pre Rusko

Po dvoch silných poklesoch cien ropy na prelome apríla/mája a teraz začiatkom júna sa ceny dostali na úroveň začiatku roka 2024.

Brent klesol o 15% z maxima 91 USD/barel na 77 USD/barel.

Ruská ropa Ural kopírovala trend rastov a poklesov Brentu/WTI s oneskorením pár dní. Dáta za posledné dni u hodnoverných cien ropy ruskej ropy Ural chýbajú, ale je racionálne očakávať, že cena sa zníži bližšie k ekvivalentu 60 USD/barel.

RUSKÁ ROPA a RUSKÝ ROZPOČET

Väčšinu roka 2024 sa cena ruskej ropy držala v priemere nad 70 USD/barel. Ruský štátny rozpočet je postavený na predpoklade 71 USD za barel. To sa v podstate darilo plniť. Aj preto je deficit ruského vládneho rozpočtu za prvé 4 mesiace relatívne nízky.

Deficit ruského rozpočtu odhadlo ich ministerstvo na 1,5 bilióna rubľov, čo je 15 miliárd USD alebo 0,8% HDP. Svoj odhad deficitu ministerstvo na rok 2024 zhoršilo a vláda plánuje zdvihnúť mnohé dane.

Ak by cena ropy — aj ruskej výrazne klesla pod rozpočtovaných 71 USD za barel, tak zásadne klesnú aj rozpočtové príjmy z ropy a ropných produktov. Bude sa to týkať druhého polroku roka 2024.

Sankcie fungujú. Okrem neplánovaných deficitov (predpoklady spred vojny) kryje Rusko diery vo financiách z Fondu bohatstva, kde ostáva menej ako polovička likvidných prostriedkov z maxima v strede roku 2022. Za 2 roky je fond už len na asi 55 miliardách USD likvidných zdrojov. Takto o rok môže byť vďaka krytiu deficitov vlády na nule.

Ruský štátny rozpočet v rokoch 2022 a v 2023 zaznamenal dvakrát deficit v hodnote 2% HDP alebo ekvivalent dvakrát 25 miliárd USD. Našou optikou to nie sú vysoké percentá, ale Rusko má možnosť kryť deficity len lokálnymi pôžičkami alebo zdrojmi z Fondu bohatstva, čo plne využívalo.

Okrem toho je dôkazom fungujúcich sankcií aj zásadný pokles výnosov, zisku a cashflow Gazpromu, čomu sa venujeme v samostatnom článku spolu s analytikom Vladimírom Vaňom.

SLOVENSKO: DOPADY

Lacná ropa bude mať dopady na pokles cien benzínu a nafty na Slovensku v motoristickej sezóne. Súčasná cena a posledný pokles cien ropy musí dostať benzín pod 1,50 eur za liter aj na hlavných pumpách a cenu nafty výrazne pod 1,50 eur za liter.

To by malo mať pozitívny dopad na výšku medziročnej inflácie a jej rekordne nízke úrovne za posledné 3-4 roky.

Nižší bude ale výber DPH, ale pre bežných motoristov a spotrebiteľov je to vynikajúca správa.

Ak viete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite