Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Graf dňa – bez peňazí EÚ by sme boli v koncoch

.dáta bez pátosu .ekonomika

Nebyť pomoci z EÚ, boli by sme tam, kde je dnes Bosna, Moldavsko – na okraji záujmu a na konci všetkých rebríčkov.

Dáta bez pátosu: Graf dňa – bez peňazí EÚ by sme boli v koncoch

za 20 rokov (2004 – 2023) Slovensko získalo 40 miliárd eur z EÚ, čo je priemerne 2 miliardy ročne, ale v posledných 5 rokoch priemerne 3 miliardy ročne. Financie išli hlavne na investície (kapitálové výdavky), aj keď ich efektívne použitie ostáva otázne.

Naše odvody do EÚ boli za 20 rokov spolu takmer 13 miliárd eur, čo je priemerne 650 miliónov eur, ale v posledných 5 rokoch takmer 1 miliarda eur.

Vzhľadom na potrebnú spoluúčasť štátu alebo samospráv pri financovaní EÚ projektov (5 – 10 – 15 a viac %) išlo na EÚ projekty za 20 rokov viac ako 50 miliárd eur. Na 1 obyvateľa Slovenska to predstavuje viac 10-tisíc eur. Bez nich by neboli ani lavičky v parku, ale ani veľa škôl/škôlok, kilometrov diaľnic, na mnohých tratiach by vlaky nechodili dnes vôbec alebo rýchlosťou 30 km za hodinu.

Po celý čas a aj výhľadovo do roku 2027 budeme čistým poberateľom finančnej pomoci z EÚ. V rámci eurofondov a plánu obnovy to má byť do roku (reálna možnosť čerpania + 3 roky) 2030 ďalších 20 miliárd eur.

EÚ bola schopná v posledných rokoch vzhľadom na nesúhlas s vývojom v krajinách EÚ zastaviť a pozdržať finančnú pomoc Poľsku a Maďarsku. Išlo o 120 miliárd eur v prípade Poľska (nedávno uvoľnené) a 30 miliárd eur v prípade Maďarska (nedávno uvoľnených 10 miliárd z nich). V našom, nie hypotetickom prípade zastavenia/pozdržania financií z EÚ by sme mohli v budúcich rokoch zabudnúť na zásadnú (väčšiu) časť celoštátnych investícií a rovnako by sme mohli zabudnúť na viac ako minimálny rast HDP.

Bez financií z EÚ by sme boli výhľadovo v koncoch. V časoch, keď ideme súťažiť o investície v rámci východnej a strednej Európy a keď ideme súťažiť o prežitie medzi rozvíjajúcimi sa krajinami. Píšeme to preto, že aj táto možnosť je reálna. Viac si budeme vedieť povedať o rok, keď budeme vidieť a vedieť výsledky „nadýchnutia sa“ súčasnej koalície pri ťahaní Slovenska cestou Maďarska, poťažmo a nedajbože Bieloruska.

Zdroj údajov: Transparency International Slovensko 

Štátny účet SR: 5 miliárd pomoc a 1 miliarda eur výdavky v 2023

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite