Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holjenčík chce podporovať rozumný rozvoj OZE, potenciál pre veľké zelené projekty však nevidí

.sita .ekonomika

Holjenčík po svojom príchode hneď zrušil novinku svojho predchodcu, takzvaný energetický sandbox.

Holjenčík chce podporovať rozumný rozvoj OZE, potenciál pre veľké zelené projekty však nevidí SITA/Martin Havran

úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) odmieta tvrdenia istej časti odbornej verejnosti, že svojimi krokmi bráni rozvoju obnoviteľných zdrojov energií (OZE). Ako uviedol v rozhovore pre portál SITA Energetika predseda ÚRSO Jozef Holjenčík, úrad pod jeho vedením bude podporovať zmysluplný a rozumný rozvoj obnoviteľných zdrojov energií, ktorý nebude realizovaný na úkor niektorého účastníka trhu.

„Pripravované vyhlášky úradu v plnej miere zohľadňujú možnosti Slovenskej republiky a aktuálny vývoj v oblasti využívania zelenej energie. Úrad zdôrazňuje, že rozvoj OZE podporuje a bude podporovať, ale tak, aby sa potenciál v oblasti OZE rozvíjal zmysluplne a s rozumom a nie na úkor iných odvetví a ostatných účastníkov trhu,“ povedal Holjenčík.

Slovensko má podľa neho jedinečný a veľmi dobrý energetický mix. Vzhľadom na klimatické podmienky nemáme potenciál na rozvoj veľkých OZE. „Najmä nie v oblasti fotovoltiky a veternej energie. Fotovoltické zdroje v našich goegrafických podmienkach dokážu vyrábať približne 1100 hodín v roku a veterné elektrárne zhruba 1900 hodín. Rok má spolu 8760 hodín. Je potrebné, aby sme mali a podporovali zdroje, ktoré dokážu vyrábať elektrinu nielen 1100, respektíve 1900 hodín, ale oveľa dlhšiu dobu,“ podotkol Holjenčík.

Regulačný úrad sa podľa neho nebráni ani implementácie nových prvkov, ktoré prichádzajú do energetiky. „Úrad veľmi pozorne sleduje dianie v EÚ na svetových trhoch a trendy v oblasti výskumu, vývoja a zavádzaní nových technológií. Určite budeme reagovať na vývoj v oblasti elektromobility, vývoj v oblasti zavádzania a využívanie vodíka, vývoj v oblasti jadrovej energetiky,“ dodal Holjenčík, ktorý po svojom príchode hneď zrušil novinku svojho predchodcu, takzvaný energetický sandbox. „Čo sa týka projektu sandbox tak som ho zrušil z dôvodu, že neprinášal žiadnu pridanú hodnotu pre úrad ani pre trh s energiami,“ konštatoval Holjenčík.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite