Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Slovensko má umelý rast HDP

.dáta bez pátosu .ekonomika

Koľko chceme rastu HDP? Prečo si nepožičiame €10-15 miliárd ročne?

Dáta bez pátosu: Slovensko má umelý rast HDP

s Martinom Šusterom z RRZ sme v zhode ohľadom kritiky zadlžovania a varovaní ohľadom stavu našich verejných financií, ale slová by sme volili takto:

Robustný (robustnejší) rast (3-4-5-6%) by bol, ak by sme mali 4-5-6-7 miliárd € FDI (priamych zahraničných investícií) ročne a tie by ťahali udržateľný=sustainable=zdravý rast. V novej fabrike/výzkumáku/škole noví pracovníci na nových moderných pozíciách a s vysokou produktivitou im zpod rúk vybiehajú produkty/služby s vysokou pridanou hodnotou, najlepšie na export a Slovenska zvyšuje produktivitu práce.

No: presne to sa NE-DE-JE.

My nemáme novú univerzitu s intrákom, kam chodia zahraniční študenti a profesori, zaplatia su školné, iní konferencie, spia a platia, jedia a míňajú. To je nová forma „SUV“ z automobilky.

Ale to sa u nás nedeje🥲

My máme UMELÝ rast HDP, ťahaný požičiavaním si €8 miliárd ročne deficitne a rozdávaním do spotreby. Žiadne letiská, železnice, veľa ciest: len dôchodky/dávky/platy vo verejnej správe sa zvyšujú (horizont 3 rokov): UMELÝ RAST. A ľudia peniažky hneď minú doma alebo najhoršie „v zahraničí“.

To samozrejme potiahne infláciu, akokoľvek si ju (ne)meriame. A to je Grécko:

  • zadlžené
  • neproduktívne
  • zaostalé a zaostávajúce
  • drahé a žijúce si nad pomery
  • v úpadku

My nie sme Maďarsko/Poľsko/Česko, že by sme devalvovali forint/zloty/korunu, nás to € potiahne do smútku.

Viem (Ivan Bošňák), že tomu neveríte, ale takéto trendy v €130 miliardovej ekonomike neoblafneme. Tie čísla dlhov, deficitov, platov a dôchodkov sú tak vysoké, že to tak proste bude, či chceme, nechceme. 

A osobne si myslím, že TOTO by mala RRZ písať a hovoriť. Toto by mali vedieť všetci ekonómovia bývalej a súčasnej koalície a neposúvať 🇸🇰 na a cez okraj priepasti. Ale urobili to a robia to. 

Koľko chceme rastu HDP? Prečo si nepožičiame €10-15 miliárd ROČNE? Nechceme 5-6% rast HDP? Prečo trochárite páni@dámy: Laco/Erik/Denisa/Robo1&Robo2?

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite