Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Danko je za otvorenie druhého dôchodkového piliera, musí byť však účelovo nastavený

.sita .ekonomika

Súkromné úspory ľudí by poďla šéfa národniarov mali ísť do diaľníc.

Danko je za otvorenie druhého dôchodkového piliera, musí byť však účelovo nastavený SITA

podpredseda parlamentu a líder Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko dnes v diskusnej relácii televízii TA3 V politike uviedol, že je za otvorenie druhého dôchodkového piliera. „Tieto financie z druhého dôchodkového piliera však musia byť účelovo nastavené a tých 10 až 15 miliárd by sme mali dať do diaľnic,“ povedal Danko.

Ako ďalej dodal, ich úlohou ako strany je bojovať proti zvyšovaniu dane z pridanej hodnoty (DPH) a za živnostníkov pri paušálnych výdavkoch, ktoré nechcú meniť. „Áno, tie témy sú na stole v súvislosti s chystanou konsolidáciou verejných financií. Robme to však inak, ako napríklad minister Tomáš Taraba pri právnikoch alebo s poistkami. Tam sa dajú ušetriť finančné prostriedky,“ dodal Danko s tým, že najdôležitejšie, čo ich čaká, je budúci štátny rozpočet.

Podľa poslanca NR SR z hnutia Progresívne Slovensko Ivana Štefunka, by táto situácia nemusela nastať, keby nepodporili volebnú kampaň prezidenta Petra Pellegriniho podporou 13. dôchodku a taktiež rodičovského dôchodku, čo stálo krajinu 1,4 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny.

Danko na tvrdenia Štefunka reagoval, že témy dôchodkov sú ich vlastné témy a nesúvisia s predvolebnou kampaňou prezidenta. „Viete, my sme prebrali zadlženosť krajiny na úrovni 60 % HDP a odovzdávali ju na úrovni 40 %. Predchodcovia rozhadzovali peniaze neadresne a my sme za to zodpovední? Máme tu firmu, ktorá vyberá diaľničné poplatky a štátu z toho ide len polovica,“ skonštatoval Danko.

Štefunko uviedol, že odkedy je strana Smer-SD pri vláde, tak až 70 % času SNS vládla spolu s nimi. Podľa Štefunka sa ich vládou krajina prepadala a výsledkom je, že mladí ľudia odchádzajú do zahraničia. „Je tu nespokojnosť so školstvom, zdravotníctvom, kultúrou, a to treba riešiť,“ povedal Štefunko.

Líder SNS na záver zopakoval, že v septembri v rámci koalície chcú prísť s blokovaním opatrení, ktoré môžu siahať do peňaženiek občanov. „Budeme hlavne tlačiť na to, aby sa viac robili audity a začalo sa šetriť na rezortoch,“ uzavrel Danko.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite