Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Graf dňa – Ako ľahlo Nemecko

.dáta bez pátosu .ekonomika

Nemecko, sila ktorého bola postavená na hutiach, metalurgii, oceliarstve, strojárenstve, automobilkách, na chemickom priemysle, sa rozhodli politici ozeleniť, čo bol chvályhodný počin, prinášajúci úľavu ľuďom, krajine, planéte.

Dáta bez pátosu: Graf dňa – Ako ľahlo Nemecko

ale bolo im to málo, a tak do agendy primiešali 2 smrteľné ingrediencie:

  • rizikovú spoluprácu s Ruskom na budovaní totálnej závislosti na ruskom plyne,
  • vypnutie jadrových reaktorov v Nemecku.

Aj realizácia/flop jednej z týchto myšlienok spolupracujúcich ľavičiarov so zelenými politikmi by stačila na zrazenie Nemecka na kolená. Ale podarili sa obe:

Nemecko vyplo všetky reaktory s kapacitou 21 GW a nepodarilo sa ročne importovať 110 miliárd m3 plynu cez NS 1. a 2. a k tomu postaviť plynové elektrárne s kapacitou vyše 30 GW.

Z Nemecka, ktoré bolo exportérom elektriny a stabilizovalo elektrizačné sústavy v Európe, sa stal importér. Výroba elektriny klesla o vyše 20 % za menej ako 10 rokov pri rastúcej spotrebe. Šialenci.

Na 1/2 ročných číslach vidno rozdiel export-import vo výške 40 TWhodín. To je viac ako 2-krát výroba celého Slovenska. Dovoz namiesto vývozu = pokles HDP namiesto rastu. V ekonomike so silným a efektívnym priemyslom.

Čísla Francúzska sú presne opačné:

  • rast (pokračujúci) výroby elektriny v posledných 3, ale aj 5 rokoch.

Výborné vyhliadky Francúzska na výrobu čistej, spoľahlivej a aj drahej elektriny aj na vývoz.

Kam sa jadrová elektrina z Francúzska vyváža? Do Nemecka, lebo večer (od 18 do 20) slnko nesvieti, a nie vždy fúka, ale spotreba v Nemecku má špičku.

Čo spravili Nemci? Investovali LEN do slnka a vetra, a pozabudli dokonca aj na plyn a vylúčili jadro. Destabilizovali elektrizačné sústavy Európy tlačením elektriny z Baltského mora (vietor) a v špičke ráno a večer naťahujú ruku, aby im niekto elektrinu predal, lebo ráno zapnú tv, kanvice, priemysel a večer chcú svietiť, oprať, umyť riad, pozerať TV a nabiť elektrické auto.

Pritom stačilo postupne povypínať odporné lignitové elektrárne a nechať bežať jadro, poprípade dobudovať plynové elektrárne.

Ale do rozhodnutí o budúcnosti sa montovali neschopní politici, a v poslednom čase aj pisatelia knižiek pre deti (všetka čest) v osobe ministra hospodárstva Nemecka: Roberta Habecka. 

Dnes ho už pozná celý svet. Priemyselné Nemecko nerastie, vďaka stomiliardovým pomociam energo firmám (na burze-záchrana) má deficitné hospodárenie, je „pacientom“ Európy a hádajte čo? Herr Habeck chce byť kancelárom Nemecka.

Zelená propaganda valcuje médiá rekordami v inštalovaných výkonoch nemeckých solárnych panelov. Európa nebuduje solar na Sicílii, kde je len plynová elektráreň, Európa buduje solar v zamračenom Nemecku. A keď solar ide naplno, tak Česi a Francúzi a Švajčiari stlmia jadrové reaktory – už vybudované.

Európe preplo a prepína naďalej. Slovensko ide, našťastie, tentokrát v správnom smere, spustilo 3. jadrový reaktor a spustí aj 4. reaktor v Mochovciach, a bude aj výroba, aj vývoz, aj rast HDP. Bez tých 2 reaktorov by sme mali takmer o 1 % HDP menej.

A bude horšie, lebo stále riadia Európu nevzdelaní politici a nie schopní technokrati.

Slovensko nevynímajúc, v našom prípade na oboch stranách spektra: aj koalícia, aj opozícia.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite