Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Mega rozdiel – ceny potravín medziročne Slovensko a Česko

.dáta bez pátosu .ekonomika

Ono to už nie je ani do plaču. Spí, nerieši, nekomentuje – nakoniec, ani jednoduchším veciam slovenská vláda socialistov a národniarov nerozumie.

Dáta bez pátosu: Mega rozdiel – ceny potravín medziročne Slovensko a Česko

medziročne ceny potravín v Česku:

„Ceny potravín sa znížili, a to výrazne a najviac zo všetkých krajín OECD. Medziročný pokles je teraz okolo 3,8 %. Takýmto poklesom cien potravín sa nemôže pochváliť žiadna iná členská krajina OECD,“ povedal Fiala. 

Vysvetľuje si to vytrvalým tlakom na potravinárov a opatreniami, ktoré zaviedla jeho vláda.

A Slovensko: 

Najvýznamnejší vplyv na rast úhrnnej hodnoty inflácie mali medziročne vyššie ceny v odbore potraviny s nealko nápojmi, a to o 1,5 %.

Infláciu najviac ovplyvnil drahší chlieb a obilniny o 5 %, tiež oleje a tuky o 11 %, ako aj cukor a cukrovinky. Naopak, lacnejšie ako pred rokom bolo ovocie a mlieko, syry či vajcia.

Ceny tovarov či služieb na Slovensku opäť rastú rýchlejšie. Vyššie ceny boli vo všetkých 12 výdavkových skupinách domácností.

Ešte pridáme, že máme 2-krát tak vysokú nezamestnanosť ako Česká republika a výrazne nižšie všetky platy.

Naratív použitý vo vládnej revízii českého makroekonomického vývoja by bol na Slovensku možno aj trestným činom:

„Přetrvávající napětí na trhu práce také nedovolí výraznější zpomalení růstu nominálních mezd a výdělky po dvou letech poklesu porostou i v reálném vyjádření.

Zapojení uprchlíků z Ukrajiny na trhu práce podporuje ekonomický růst, plné využití jejich lidského kapitálu by pak mohlo posílit produktivitu práce.“

Pre Slovensko predikujeme: u HDP slabý rast napriek rekordným deficitom a silným fiškálnym stimulom (do spotreby), mizerné čerpanie eurofondov, rast nezamestnaných, rast počtu dôchodcov, stagnujúcu produktivitu práce, zlý výber daní, rastúcu infláciu a stále vysoké úroky s ich veľmi pomalým poklesom, nízke zahraničné investície, rastúcu emigráciu hlavne vzdelaných-mladých-zdravých ľudí a doma stagnáciu, úpadok, problémy s dostupnosťou a kvalitou aj základných služieb štátu a pokles v porovnaní so susednými krajinami „telo-na-telo“ s Maďarskom. K tomu pretrvávajúcu až bujnejúcu korupciu a rodinkárstvo, ľahostajnosť až nevšímavosť k problémom a neschopnosť ich riešiť a nahrádzanie hľadania riešení hľadaním vinníkov: revašistických síl financovaných Bruselom a Amerikou v spojení s domácimi prisluhovačmi. Nie, nejde o kompletnú predikciu, len povzdych nad hlavnými očakávanými trendmi. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite