Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trhové ceny elektriny aj plynu klesli, svoje vrcholy zrejme už majú za sebou

.sita .ekonomika

Elektrina sa dnes na Slovensku nakupuje za 104 eur za megawatthodinu. Počas vrcholu energetickej krízy v roku 2022 to bolo až 1001 eur.

Trhové ceny elektriny aj plynu klesli, svoje vrcholy zrejme už majú za sebou pierre jarry/unsplash

trhové ceny elektriny a plynu klesli. Ceny elektriny sa v súčasnosti držia nad úrovňou 104 eur za megawatthodinu. Trhové ceny plynu sa držia okolo hranice 37 eur za megawatthodinu.

Ako vyplýva z údajov zverejnených pražskou burzou PXE, elektrina s dodávkou na Slovensko v budúcom roku sa v piatok predávala za necelých 104 eur za megawatthodinu. Začiatkom minulého týždňa bola cena na úrovni 107 eur za megawatthodinu. Koncom júla bola cena ešte na úrovni 95 eur za megawatthodinu. Začiatkom tohto roka boli trhové ceny elektriny na úrovni 100 eur za megawatthodinu.

Ako uviedol pre agentúru SITA analytik 365.bank Tomáš Boháček, situácia na európskom energetickom trhu sa voči predchádzajúcemu týždňu mierne skonsolidovala. Týždenné priemerné ceny elektriny vzrástli v Belgicku, Británii, Holandsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku a na severských trhoch, ale klesli v Španielsku a Portugalsku. Vyššie ceny boli podľa analytika spôsobené zvýšeným dopytom a zníženou produkciou solárnej a veternej energie na niektorých trhoch.

V Portugalsku a Španielsku zaznamenali pokles cien v dôsledku vyššej produkcie vetra a nižšieho dopytu. „Pokles produkcie solárnej energie, bude pravdepodobne udržiavať rast na talianskom trhu na ostatných veľkoobchodných spotových trhoch, budú ceny pravdepodobne pokračovať v poklese,“ dodal Boháček.

Trhové ceny zemného plynu počas minulého týždňa tiež klesli. Na trhu TTF (virtuálny obchodný uzol Title Transfer Facility v Holandsku) stál koncom týždňa plyn s dodávkou na budúci rok zhruba 37 eur za megawatthodinu. Začiatkom minulého týždňa stál plyn necelých 40 eur za megawatthodinu. Koncom júla bola cena na úrovni ešte 34 eur za megawatthodinu. Začiatkom tohto roka si obchodníci vedeli na trhu kúpiť plyn aj za 35 eur za megawatthodinu.

Ceny zemného plynu medzitýždenne klesli o viac ako 8 % predovšetkým z dôvodu poklesu dopytu po elektrine, myslí si Boháček. „Očakávame, že ceny plynu aj elektriny, by pri súčasnom nastavení trhových faktorov, mohli mať svoje vrcholy za sebou, pokiaľ nenastanú neočakávané udalosti na strane dopytu (počasie, ekonomická aktivita), alebo ponuky (geopolitka – najmä Ukrajina a vývoj produkcie východného regiónu). Stále však platí, že ceny sú v priemere pri elektrine aj plyne vyššie ako po minulé referenčné obdobie, čo bez prípadnej vládnej regulácie bude vplývať aj na výpočet referenčných cien pre domácnosti na budúce obdobie,“ konštatoval Boháček.

Na konci augusta roka 2022 hodnota plynu na trhu TTF dosahovala rekordné úrovne zhruba 313 eur za megawatthodinu. Elektrina dosiahla rekord na pražskej burze 26. augusta 2022, keď sa jej cena vyšplhala na 1 001 eur za megawatthodinu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite