Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

USA: Americká ekonomika v uplynulom štvrťroku narástla o solídne 3 %

.sita .ekonomika

Rast predstavoval prudké zrýchlenie z pomalého tempa rastu 1,4 % v prvých troch mesiacoch roku 2024.

USA: Americká ekonomika v uplynulom štvrťroku narástla o solídne 3 % sita/AP Photo/Richard Drew

americká ekonomika v minulom štvrťroku narástla o tri percentá. Ako vo štvrtok uviedla vláda v aktualizácii svojho pôvodného hodnotenia, uvedený výsledok bol podporený hlavne vysokými spotrebiteľskými výdavkami a obchodnými investíciami.

Ministerstvo obchodu predtým odhadovalo, že hrubý domáci produkt krajiny - celková produkcia tovarov a služieb - sa od apríla do júna zvýšil o 2,8 %. Rast v druhom štvrťroku predstavoval prudké zrýchlenie z pomalého tempa rastu 1,4 % v prvých troch mesiacoch roku 2024.

Spotrebiteľské výdavky, ktoré predstavujú približne 70 % ekonomickej aktivity USA, vzrástli v minulom štvrťroku medziročne o 2,9 %. To bolo výrazne viac oproti pôvodnému odhadu vlády o 2,3 percenta. Podnikové investície rástli tempom 7,5 %, čo viedlo k nárastu investícií do vybavenia o 10,8 %.

Štvrtková správa odráža stav v americkej ekonomike, ktorá zostáva odolná napriek tlaku pokračujúcich vysokých úrokových sadzieb. Stav ekonomiky však dolieha na voličov pred novembrovými prezidentskými voľbami. Mnohých Američanov naďalej rozčuľujú vysoké ceny, aj keď inflácia prudko klesla po tom, ako v polovici roku 2022 dosiahla najvyššie hodnoty za ostatné štyri desaťročia.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite